IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
България
08:45 | 12 януари 2023
Обновен: 11:10 | 28 март 2024

Църквата почита Света Татяна

Днес е празникът на Щаба на Военноморските сили на РБ

По материала работи: Слав Велев
Църквата почита Света Татяна

На 12 януари православната църква отбелязва деня на Света Татяна - великомъченица, почитана в християнския свят както от православни, така и от католици.

Татяна е раннохристиянска мъченица. Родена в семейството на богато, но боязливо и криещо вярата в Християнството римско семейство, Татяна поема пътя на целомъдрието от дете. Изцяло проникната от тази вяра, Татяна била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва. По това време на римския трон се възкачва 16-годишният Александър Север (205-238 г.). Той имал еклектични убеждения: равнодушен към вярванията на другите, той не се придържал към един определен светоглед, поради което всред идолите на различните езически божества в дома си имал изображението и на Христос. В негова жертва пада Татяна. Без да гледат на знатното ѝ положение и на нейния безукорен живот, я завели в храма на Аполон, за да принесе жертва. Девойката не само отказала да стори това, но по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета.

Заради големите мъчения, на които била подложена, църквата я канонизира като света великомъченица Татяна.

Имен ден празнуват жените с име Таня, Татяна. 39 064 жени честват този празник през 2020 г., според националната статистика.

У нас датата 12 януари е определена за Празник на българското военно разузнаване и празник на Щаба на Военноморските сили на РБ.

Коментари

Новини Варна