IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
08:45 | 14 януари 2023
Обновен: 12:22 | 28 март 2024

Днес е Нова година по Юлианския календар, ромите празнуват Банго Васил

На 14 януари Православната църква отдава почит към Св. равноапостолна Нина

По материала работи: Слав Велев
Днес е Нова година по Юлианския календар, ромите празнуват Банго Васил

Снимка: Черно море/АРХИВ

Днес е един от най-големите и най-почитаните празници, които празнуват всички роми, а именно Банго Васил (куцият Васил), отбелязван на 14 януари – нова година по Юлианския календар. Честит празник на всички роми с пожелания за здраве и берекет ;)

На 14 януари Православната църква отдава почит към Св. равноапостолна Нина, останала в историята като просветителка на Грузия. Имен ден празнуват всички с имената Нина, Нино, както и Адам.

Днешната дата у нас се чества и като празник на войските на министерството на транспорта – (обявен с Решение на Министерски съвет от януари 1994 г.).

В исторически план датата 14 януари остава следа най-вече с кървавата баня в столичния квартал "Белите брези" през 1994 г. Припомняме, че тогава, във времето на най-ожесточените гангстерски войни у нас, двама служители от звеното за борба с масовите безредици застрелват две барети от на стълбищната площадка на бл. 29 в столичния квартал. Историята в "Белите брези" почерни живота не само на убитите и техните екзекутори, но и на всички, които по някакъв начин са се докоснали до нея.

Коментари

Новини Варна