IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
14:20 | 14 януари 2023
Обновен: 10:52 | 2 май 2024

Пребитият медик останал без зъби

БЛС след поредния случай на агресия: Спрете да посягате на лекарите

По материала работи: Слав Велев
Пребитият медик останал без зъби

Пострадалият Кирил Петров/Кадър: бТВ

Продължават да издирват нападателя, който преби медик от спешния център във Враца. Пострадалият е настанен в болница със сериозни наранявания. Допуска се, че нападението може да има връзка с катастрофата, при която преди дни загина дете и в която той е оказвал помощ. Прибирайки се от дежурство, спешният медик е бил заговорен пред блока си от висок и едър мъж.

"Един човек, който беше облечен с черен суитшърт, черно яке и с шапка, ме попита дали може една цигара. Наведох се да му дам, след което той ми натисна главата с две ръце и започна да ме удря с коляното - с юмруци, лакти и колене. Прерови ми раницата с претекста, че съм тровил кучета. Аз бях със служебното яке на спешния център", обясни пред бТВ пострадалият медик Кирил Петров.

Нападателят бяга, а съседка вика полиция и линейка. Прегледани са камери от съседна къща.

"Главоболието е много силно. Избити са ми зъби, останалите се клатят. Зашит съм на устната и челото", добави медицинският специалист.

Мъжът допуска, че нападението има връзка с катастрофата, при която загина тригодишно дете. Той е бил част от втория спешен екип, оказал помощ на майката. "Те си заплашваха. После на следващата нощ научавах от колеги, че пак е имало заплахи. Обидно ми е, защото, помагаш на някого, а после... Обидно ми е", посочи Петров.

Мъжът се притеснява за семейството си. Спешните екипи от болницата във Враца вече се отзовават на някои повиквания, придружавани от полиция. Колеги и близки на медика са шокирани.

"Не може да се работи в такава среда и по този начин да се разрешават някакви битови проблеми или други проблеми - не е това начинът", коментира д-р Ани Костов.

"Той е толкова добър, че на мравката път прави. Работи на няколко места, за да си издържа семейството", разказа Величка Томова, съседка на медика.

Български лекарски съюз изразява безусловната си подкрепа към нападнатия и пребит от неизвестно лице колега, работещ в Спешна помощ - Враца, както и зад всички медици от Спешния център в града, посочват от съсловната организация.

Съсловната организация категорично се противопоставя срещу всякаква форма на агресия и се ангажира с юридическа защита на всеки лекар, подложен на вербална или физическа агресия.

"За съжаление, след инцидента от преди дни, който беше широко обсъждан в медийното пространство и при който след тежка катастрофа край Враца загина 3-годишно дете, агресията към спешните медици в града ескалира. И това не е случайно, защото и при този трагичен инцидент, отново за виновен индиректно беше посочен медицинският екип отзовал се на място.

Искаме ясно да заявим, че при установяване на нарушение или доказване на вина е важно да има наказани и всеки трябва да понесе последствията от своите действия, но се обявяваме категорично против изместването на фокуса при подобни случаи и индиректното внушаване на вина", посочват от БЛС.

Според лекарския съюз от изнесената в публичното пространство информация за трагичния инцидент край Враца става ясно, че спешният медицински екип е действал своевременно и професионално, дори в извънработното си време. Не са налице доказателства за неадекватни действия от тяхна страна, въпреки дадената положителна проба за алкохол от д-р Диана Димова, се казва в позицията на съсловната организация.

"Фактите говорят, но в обещeственото пространство най-силно се чуват именно обвиненията за употреба на алкохол. На заден план остава въпросът каква е истинската причина за фаталния край на трагичния инцидент: катастрофата или неадекватно оказана медицинска помощ?

Изместването на фокуса върху въпроса: “Употребила ли е алкохол д-р Димова?” индиректно внушава вина на медика за случилото се, но и нещо много по-страшно поставя лекарите под прицел за гнева на цялото общество. А резултатът е налице: вчера още един наш колега стана жертва на физическа агресия. И всичко това се случва на фона на острия недостиг на кадри в сектора, крепящата се на работещи пенсионери система, огромното натоварване, отговорност и напрежение, на което са подложени българските лекари ежедневно.

Български лекарски съюз апелира: Спрете да посягате на медиците! Пазете ги, защото скоро няма да има кой да Ви лекува!", се казва още в позицията.

Коментари

Новини Варна