IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна -2°
България
16:00 | 24 януари 2023
Обновен: 05:57 | 7 февруари 2023

65% от учителите у нас са готови да скочат на протест за пари

Синдикат „Образование“ ще отстоява категорично  увеличението на учителските работни заплати, заявяват от КТ "Подкрепа"

По материала работи: Слав Велев
65% от учителите у нас са готови да скочат на протест за пари

Юлиян Петров/Снимка: Синдикат „Образование“

65% от учителите у нас са готови да се вдигнат на протест за увеличение на месечното си възнаграждение. Това сочи анализ на Синдикат „Образование“ за усещането на учителите за натиска на бруталната инфлация върху трудовите възнаграждения и готовността за протести и стачки при липса на увеличение на работните заплати.

Учителската заплата достигна ниво 125% над СБРЗ за страната с растеж през последните 6 години. Но поради високата инфлация заплатите на учителите в момента са намалели на 115% над средното трудово възнаграждение. В ЗПУО е заложено императивно да не се намаляват средствата за образование от БВП в България, но това на този етап не може да се осъществи поради липса на редовно правителство, редовен бюджет и политическа воля. За това Синдикатът прави този важен за системата анализ относно статуквото по отношение на заплати и средства за образование.  

  

94.3 % от анкетираните са отговорили, че инфлационният индекс им е повлиял много силно по отношение на семейните бюджети за физическа издръжка, а само 6% са отговорили, че се справят нормално с увеличението на цените.

91.4 % от респондентите са заявили своето очакване за увеличение на работни заплати  с повече пари за образование за 2023 г.

79.3% от участниците са отговорили, че увеличение на учителските заплати с 30 % ще бъде адекватен отговор на големия натиск от инфлацията,15.6 % смятат, че 25 % увеличение би било достатъчно, а 5.5 % мислят, че 20% увеличение е релевантно в настоящия момент.

Въпреки очакванията на работещи в системата, че с политически отговорно отношение на управляващите ще се осигури очакваният по - висок размер на средствата за образование, то огромна е готовността за отстояване на тези очаквания при липса на политическо решение в националния образователен социален диалог.

64.6 % от анкетираните са заявили своята готовност за участие в протестни действия и митинги, а 59 % от респондентите са заявили участие в ефективни стачни действия.

В анкетата са участвали 94 % учители; 190 директори ; 3 % непедагогически персонал и заинтересовани.

Средната възраст на анкетираните е 54.8 години.

Синдикат „Образование“ ще отстоява категорично  увеличението на учителските работни заплати, което да се заложи в проектобюджета за 2023 г. , за да гарантира 125 % размер на учителските заплати над СБРЗ за страната.

Синдикат „Образование“ запазва стачна готовност при появилото се социално напрежение в системата на образованието и   ще започне подготовка за протестни или ефективни стачни действия при липса на увеличение на учителските заплати в бюджет 2023 г.

Коментари

Анонимен ( преди 1 седмица )
Сметнете към онсновната им заплата от 1500лева стартова,клас 1процент,пари за класен ръководител,лекторски ,пари за дрехи около 500 и повече лева,ДМС за 24 май,за 15 септември и Коледни.Освен това всички учители по математика и други дават частни уроци на цена най-малко 30 лева на час без да ги декларират като доходи.Защо се крият другите пари ,които вземат освен основната им заплата? Да видят в частният сектор какви са им заплатите и как се увеличават ?Частният сектор им изкарва заплатите.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна