IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
15:20 | 28 януари 2023
Обновен: 03:12 | 24 април 2024

НДСВ ще се яви самостоятелно на изборите

Проф. Огнян Герджиков писа 2,50 на 48-ото НС, а на Гълъб Донев 6-

По материала работи: Слав Велев
НДСВ ще се яви самостоятелно на изборите

Станимир Илчев и проф. Огнян Герджиков на конгресa на НДСВ

НДСВ ще се яви самостоятелно на извънредните парламентарни избори. Tова съобщи в предаването „Позиция“ на Радио Варна новоизбраният председател на партията Станимир Илчев. НДСВ дава заявка за активно участие в политическия живот. „Това желание е породено от стремежа ни да внесем някаква доза нормалност в българската политика, белязана от дълбока криза“, каза още Станимир Илчев и коментира, че в НДСВ все още не са обсъждали евентуални коалиционни взаимоотношения с други партии: "Ние не искаме да предпоставяме конфигурации, които не биха били осъществими. Ще следим внимателно програмите на партиите, както и хората, които занапред ще влязат в парламентарните им групи".

"Ще търсим мост сред хората от различни партии, с които може да се работи систематично, целево и системно. Ние обаче сме силно критични към ГЕРБ. Към досегашният ГЕРБ - този на Борисов и с тях биха могли да се извършват подобни действия единствено в рамките на строг национален интерес. Това няма да се случи, ако не започнат до променят себе си, защото на ГЕРБ се дължи огромният мащаб на клиентелизма в страната, парцелирането на икономиката, което постави едни фирми близо до властта, а изолира други фирми. На ГЕРБ се дължат и моралните сривове в обществото - този мачизъм, който е заразителен за младежите", подчерта Станимир Илчев.

Качеството на законотворчеството в 48-ия парламент бе оценено максимално на 2,50 от проф. Огнян Герджиков, който е бивш председател на 39-ото НС, също бивш служебен премиер. По думите му има много прибързаност при взимане на решения относно законите.

"Именно тя в законодателството ме изважда от равновесие. Не може така да се правят закони. Ние не се учим как развитите страни го правят. Законите са с години, а ние ги подготвяме за дни, което води след себе си необходимостта после пак да ги променяме“, каза пред bTV Герджиков.

Той коментира, че и промените в Наказателния кодекс се приемат в последния момент.

„Депутатите изведнъж се разбързаха да приемат промените в НК, които ще помогнат да се създаде механизъм за разследване на главния прокурор. Сега приети на първо четене са 4 от 5 законопроекта за промени в НПК“, коментира още проф. Герджиков.

Според него и Изборният кодекс е ненужно променян 25 пъти.

Аз съм убеден, че след няколко месеца изборното законодателство пак ще бъде променено, добави той.

Герджиков обобщи работата на 48 НС с ниска продуктивност и че е работило с напразни обороти и с малко градивност.

Коментари

Новини Варна