IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
08:45 | 1 февруари 2023
Обновен: 19:10 | 29 април 2024

Православната църква чества паметта на Св. великомъченик Трифон

1 февруари у нас е обявен за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим

По материала работи: Слав Велев
Православната църква чества паметта на Св. великомъченик Трифон

В първия ден на Малък Сечко, Православната църква чества паметта на Св. великомъченик Трифон. Народният празник се нарича още Трифон Зарезан, поради общоизвестната легенда за светеца, който отрязал носа си, когато отишъл да зарязва лозите. Въпреки, че днес е официалният празник от отколешни времена българите почитат св. Трифон на 14 февруари, като покровител на лозарството и винарството. В деня на неговия празник се извършва ритуалното зарязване на лозята. Днес празнуват не само лозарите, но и градинарите и кръчмарите.

Повод да почерпят имат и всички с имената Трифон, Лозан, Гроздан и др. Честит празник на всички именици!

1 февруари у нас е обявен за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Тази година се навършват 74 години от първите присъди на т. нар. Народен съд. 1 февруари 1945 г. е денят, в който смъртта посрещат редица родни регенти, депутати, офицери, министри и общественици. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната през този период са били изселени 28 131 души, а хиляди са убити.

Припомняме, че Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите на България Желю Желев  и Петър Стоянов.

Коментари

Новини Варна