IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
21:37 | 2 юни 2015
Обновен: 00:50 | 25 юли 2024

Топлото време предразполага към ниско кръвно

То крие риск от световъртеж и причерняване

По материала работи: Юлиян Атанасов
Топлото време предразполага към ниско кръвно


 

Често се говори за рисковете, свързани с високото кръвно налягане, а хипотонията остава встрани от дискусиите, макар че е също толкова опасна и значително влошава качеството на живот на засегнатите от нея.
Проблемите с кръвообращението нерядко се дължат на ниско кръвно налягане, макар и обичайно да се дискутират най-вече животозастрашаващите последици от хипертонията. Налягането на кръвта варира при всеки удар на сърцето. За норма се приема налягането със стойности 120/80 mm Hg. Първото число (т. нар. систолично кръвно налягане) съответства на налягането в артериите, докато сърцето се съкращава и изпомпва кръвта. Второто (диастолното налягане) обозначава налягането в артериите при отпускането на сърцето. Когато измервате кръвното си налягане, не забравяйте, че трябва да го правите в спокойно състояние и поне 30 минути след физическо натоварване.
При ниско кръвно налягане се намалява кръвотокът и съответно постъпването на кислород и хранителни вещества към клетките. Това е причината за неприятните симптоми: лекото прималяване, световъртеж, замъгляване на зрението, отпадналост, главоболие, студени крайници, изпотяване, прилошаване, като е възможна и загуба на съзнание.
Причините за появата на хипотония са различни. Състоянието е често срещано при деца и тийнейджъри в периоди на ускорен растеж. Много пациенти в напреднала възраст страдат от леко или умерено тежко увреждане на сърдечно-съдовата система, които често са съпроводени с нарушения на кръвното налягане. След тежко боледуване или операция, която изисква продължителен престой на легло, също може да се появи хипотония.
Кръвното налягане може да се понижи още при: бременност, кръвозагуба, употреба на някои медикаменти (например за лечение на хипертония, бета-блокери, антидепресанти и др.). Може да е следствие на фамилна обремененост, сърдечни или ендокринни смущения, както и да е свързано с алергична реакция. Възможно е да се дължи на умора, стрес или на небалансирано хранене – анемията при дефицит на витамин В12 и фолиева киселина, може да има връзка с появата на хипотония.
В топлите месеци дори и при хората с нормално кръвно налягане понякога се получават отклонения от обичайните стойности. Заради високите температури кръвоносните съдове се разширяват, кръвта се оттегля към периферните и артериалното налягане пада. Стига се до сънливост, затруднения в концентрацията, липса на тонус и др.
Симпомите могат да се проявят също при рязка промяна на позата на тялото, обикновено при бързо изправяне от легнало положение, или по време на физическа активност.

 

Коментари

Новини Варна