IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
08:45 | 5 февруари 2023
Обновен: 07:20 | 18 април 2024

Църквата почита паметта на Св. мъченица Агатия

Имен ден на 5 февруари празнуват всички, които носят "добро" в името си

По материала работи: Слав Велев
Църквата почита паметта на Св. мъченица Агатия

На 5 февруари Православната църква почита св. мъченица Агатия. В превод от старогръцки името означава „добра“.

Св. Агатия е родена в Палермо (Сицилия) и е живяла по време на римския император Декий (249-251), когато е имало жестоки гонения срещу християните.

Агатия се славела се със своята красота, добродетел и знатен род. Родителите ѝ оставили голямо богатство, но тя малко ценяла земните блага. Когато местният управител Квинтиан пратил войници, тя спокойно отишла с тях в Катания. Подложена на жестоки мъчения, Агатия запазила силата на духа си и нищо не можело да я накара да се отрече от Христовата вяра.

Славата на мъченическата ѝ смърт бързо се разнесла сред вярващите и веднага след нейната смърт християните построили църква над нейната гробница. Простата дреха, която тя обикновено носела, била поставена на гроба ѝ за спомен на нейното смирение.

Според народните поверия жените празнуват днешния ден в чест на мъжете: да бъдат здрави и силни. Още сутринта булките омесват и пекат питки, мажат ги с мед и ги окичват със здравец. После невестите се събират на почерпка с вино, за да почетат съпрузите си.

Имен ден днес празнуват всички, които носят имената: Агатия, Агата, Добрин, Добринка, Добромир, Добромира, Добри.

Честит празник на всички именици!

Коментари

Новини Варна