IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
10:15 | 8 февруари 2023
Обновен: 15:40 | 28 април 2024

Катаджийският лаф: 300 лева подкуп, за канцеларски материали

Пишех докладни, но без положителна реакция, обясни Матей Матов в съда

По материала работи: Слав Велев
Катаджийският лаф: 300 лева подкуп, за канцеларски материали

Матей Матов в съдебната зала/Снимка: Ваня Драганова/24 часа

Вече бившият пътен полицай от Пловдив Матей Матов призна пред Окръжния съд, че е взел подкуп от 300 лв., но не похарчил парите за себе си, а купил с тях канцеларски материали за ръководения от него отдел. "Пишех докладни, че нямаме необходимите консумативи, но нямаше положителна реакция. Има така порочна практика в МВР", заяви Матов. "Така наречените спонсорства ли имате предвид?", попита в този момент съдия Веселин Хаджиев. "Не, но не похарчих сумата за лични нужди", отвърна подсъдимият, предаде "24 часа". 

Той призна вината си и по четирите повдигнати му обвинения - за вземане на подкуп, за прикриване на нарушители, за подбуждане към престъпление и за съставяне на неверни официални документи. На 20 ноември 2021 г. негови колеги спрели шофьор за проверка, той се оказал неправоспособен и те свалили  регистрационните табели на колата. На следващия ден Матов  се свързал с него, поискал му 300 лв. подкуп и два дни по-късно получил парите. Тогава посъветвал шофьора да твърди, че номерата на автомобила не са сваляни, и на 8 декември му ги върнал. Дотогава стоели в кабинета на Матов. А на колегите си катаджията дал инструкции да заявят, ако някой ги попита, че не си спомнят случая. В крайна сметка Матей Матов беше задържан след проверка на отдел "Вътрешна сигурност" в МВР и впоследствие уволнен.  

"Съжалявам за постъпките си. Ако се върне времето назад, не бих го направил по този начин", заяви той пред Окръжния съд в Пловдив. Прокурорът по делото Галина Андреева поиска за четирите престъпления едно общо най-тежко наказание от 4 години, което да бъде намалено с една трета заради признанието на вината. Така би станало 2 години и 8 месеца условно. И още - глоба от 5000 лв. и лишаване от правото да заема ръководна длъжност в МВР за срок от 5 години.

"Моля за минимално наказание и минимална глоба", каза Матов в последната си дума.

Предстои произнасянето на присъдата. 

Коментари

Новини Варна