IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
България
13:30 | 9 февруари 2023
Обновен: 12:21 | 28 март 2024

Сирене 15 лв., кашкавал – 20... Веригите извиват ръце с доставките

Държавната компания "Ел Би Булгарикум", която произвежда млечни продукти, видя надценка при тях от 80%

По материала работи: Слав Велев
Сирене 15 лв., кашкавал – 20... Веригите извиват ръце с доставките

Снимка: БГНЕС

Държавната компания "Ел Би Булгарикум", която произвежда млечни продукти, видя надценка при тях от 80%. Цената на млякото, сиренето и кашкавала в магазина би била поносима, ако не са изискванията на търговските вериги при доставките, твърди изпълнителният директор на дружеството Николай Маринов. И посочва, че от месеци цените на млечните продукти растат главоломно и това до много голяма степен е причина да откаже българите да ги купуват.

Според Маринов всичко зависело от големите търговски вериги, защото малките магазини не слагали големи надценки. Производителите също изпитват трудности, изкупната цена на млякото се вдигна, торовете и горивата се увеличиха, но не си позволяваме рязък скок на продукцията, допълва Маринов, цитиран от "24 часа".

Изявлението му идва ден след като правителството обяви, че започва проверка по веригата от производителите на храни до рафтовете на магазините. Целта е да се установи дали има необосновано поскъпване и свръхпечалби на търговците. Ако се установят такива, ще се правят проверки от НАП, Комисията за защита на потребителите и КЗК. 

Коментари

Новини Варна