IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
08:30 | 12 февруари 2023
Обновен: 03:04 | 25 април 2024

155 г. от рождението на капитан І ранг Димитър Добрев

На 12 февруари отбелязваме Деня на червената ръка и Деня на еволюцията

По материала работи: Слав Велев
155 г. от рождението на капитан І ранг Димитър Добрев

Колаж: bulgarianhistory.org

Днес отбелязваме 155 години от рождението на един голям български войн - капитан І ранг Димитър Добрев – командир на отряда торпедоносци, извършили атаката срещу крайцера „Хамидие”.

От 2002 г. насам на 12 февруари се отбелязва Деня на червената ръка, посветен в помощ на децата от държавите с военни конфликти. За съжаление, броят на детските войници не се е променил значително, въпреки инициативата на ООН. Все още годишно биват използвани около 250 000 деца във войните на възрастните.

Днес светът отбелязва още Международния ден на Дарвин, известен още като Ден на еволюцията. Той е посветен на рождения ден  на английския учен и естественик, който пръв осъзнава и описва как всички видове са еволюирали в течение на времето от общ прародител посредством процес, който нарича естествен отбор. Теорията на Чарлз Дарвин за еволюцията на живота на Земята стои в основата на съвременната биологична наука.

Коментари

Новини Варна