IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
09:30 | 20 февруари 2023
Обновен: 07:31 | 23 април 2024

Бедна Силистра шампион в цените на храните! Къде в картинката е Варна?

Цената на килограм кашкавал на едро мина 18 лева, в магазините струва почти двойно

По материала работи: Слав Велев
Бедна Силистра шампион в цените на храните! Къде в картинката е Варна?

Снимката е илюстративна/АРХИВ

Най-скъпо на едро струват основните хранителни продукти в област Силистра, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за изминалата седмица. Брашно тип “500” в крайдунавския град се предлага при цени до 1,80 лева на търговците, а в област Враца например струва максимум 1,07 лв./ кг или с 68 на сто по-евтино. Слънчогледовото олио в област Силистра се търгува срещу 5,10 лева за литър на едро, а в съседно Русе - срещу 3,40 лева за литър. Най-скъпо е и кравето сирене в Силистра в сравнение с другите областни градове. На тържищата максималната му цена достига 15,50 лева за килограм, докато в област Добрич същият млечен продукт може да бъде открит и срещу 7 лева за килограм на едро или над два пъти по-евтино. Смесената кайма в Силистра на едро струва до 10,50 лева за килограм, докато максималната цена в другите градове от страната е 9,20 лв./кг в областите Стара Загора и Кърджали. Най-евтино продук­тът може да бъде намерен на борсите в Добрич - срещу 7 лева за килограм на едро.

Останалите основни храни в област Силистра също са сред най-скъпите в страната. Зрелият фасул на едро струва максимум 5,07 лева за килограм, като само в област София цената му достига до 5,10 лв./кг, докато в област Варна например струва 3,30 лева за килограм. Оризът в област Силистра се търгува на едро при 4 лева за килограм, като само в Добрич продуктът е малко по-скъп - максимум 4,10 лв./кг. В област Велико Търново, която само допреди година бе лидер по скъпотия на едро, оризът се търгува на цени до 2,50 лева за килограм, пише "Труд".

През изминалата седмица кашкавалът тип “Витоша” запазва цена от малко над 18 лева за килограм на едро (18,08 лв./кг) на едро. В област София той се търгува най-скъпо - при цена до 19,50 лв./кг. В магазините обаче същият продукт се предлага на почти двойни цени - средно за 30-35 лева за килограм. За направата на 1 килограм от продукта са необходими около 6 литра прясно мляко, а то се изкупува от производителите при цени от около 90 стотинки - лев, обясняват от бранша. Те недоумяват как прекупвачите и търговците надуват цената на кашкавала за крайните потребители двойно и тройно. През изминалата седмица най-много са поскъпнали на едро краставиците - съответно с 51 ст./кг оранжерийните до 4,90 лв./кг и с 29 ст./кг вносните - до 4,01 лева за килограм. С 15 стотинки е поскъпнало кило ориз, като вече се предлага на едро средно срещу 3,09 лв./кг. През изминалата седмица се е увеличила цената още на захарта, кравето сирене и имитиращите млечни продукти, прясно мляко, пилешки гърди, кренвирши, малотрайни колбаси, ябълки, мандарини, зеле, кромид лук и вносния червен пипер.

Коментари

Новини Варна