IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
17:00 | 1 март 2023
Обновен: 00:47 | 18 април 2024

КЕВР утвърди цената на "Булгаргаз" за март - 106,74 лв./MWh

Тя е с над 14% по-ниска от тази за февруари

По материала работи: Слав Велев
КЕВР утвърди цената на "Булгаргаз" за март - 106,74 лв./MWh

В пълно единомислие с "Булгаргаз" Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за м. март в размер на 106,74 /MWh. Толкова беше и окончателното предложение, внесено от "Булгаргаз" тази сутрин.

Утвърдената цена за м.март от 106,74 лв./MWh е с над 14% по-ниска от цената за м. февруари, която беше в размер на 124,34 лв./MWh. Припомняме, че първоначалното предложение на дружеството бе в размер на 119.33 лева/MWh.

Регулаторът днес е установил, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от няколко различни източника за доставка.

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция"/IGB/ на цени, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 33,54% от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

След организиране на тръжна процедура за цялата 2023 г., "Булгаргаз" е сключил за м. март два договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от региона. В ценовия микс за месеца общественият доставчик е включил и количества природен газ от добив от ПГХ "Чирен".

Основен фактор за това е намалението на борсовите индекси на международните газови пазари, в резултат на мекото време и високата запълняемост на европейските газови хранилища. Поради намаленото прогнозно потребление на природен газ за м. март "Булгаргаз" е включил в ценовия микс по-малки количества от добив от хранилището в Чирен, в сравнение с предварително планираните. Снижаването на борсовите котировки през м. февруари е дало възможност на обществения доставчик да продължи виртуално да нагнетява природен газ на значително по-ниски цени, което оптимизира ценовите равнища на съхраняваните количества. В резултат на това е намалена цената на синьото гориво от Чирен, което е ценообразуващ елемент в общия микс, и е постигнато снижаване на крайната цена за м. март.

Припомняме, че в началото на годината, на 12 януари, необичайно рано, от "Булгаргаз" обявиха, че ще искат поскъпване на газа за март. Тази прогноза на компанията явно така и не се сбъдна.

Коментари

Новини Варна