IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
09:15 | 4 март 2023
Обновен: 23:08 | 5 май 2024

4 март е една от най-тъжните дати в съвременната история на България

През 1977 година земята под планината Вранча се разтърсва и срива част от Свищов

По материала работи: Слав Велев
4 март е една от най-тъжните дати в съвременната история на България

4 март е една от най-тъжните дати в съвременната история на нашата държава. През 1977 година земята под планината Вранча в Румъния се разтърсва с магнитуд от 7.6 по скалата на Рихтер. Най-засегнат у нас е град Свищов, където два жилищни блока рухват и погребват обитателите си. Трагедията започва точно в 21:24 часа. Сеизмичната вълна тръгва двайсетина секунди по-рано от епицентъра във Вранча. Бедствието от 7,6 степен по скалата на Рихтер трае по-малко от минута, но картината е апокалиптична. Градът потъва в мрак. Свищов е обхванат от масова паника и истерия. Въпреки трагедията и стенанията изпод развалините, из улиците излизат мародери, които плячкосват в тъмното магазини и опустели домове. Около полунощ спасителите започват да вадят първите трупове.

Блок №1 на ул. “Георги Матев” - 1 и общежитието на завод “Свилоза” са се превърнали в огромни ковчези. 8-етажната жилищна кооперация по официални данни погребва 76 души. Общежитие на “Свилоза” дава 45 жертви. Всичките загинали до един са млади специалисти, пристигнали по разпределение в Свищов. За разлика от съседния осем етажен блок изпод руините на общежитието са измъкнати и доста оцелели по чудо в кухините на падналите вертикално пакети.

Истината се оказва много по-жестока от тази за Чирпанското земетресение през 1928 г., официално признато за най-убийственото в историята на България със 128 загинали. За учените сеизмолози днес истината за “Свищов-1977” г. вече не е тайна – около 250 жертви.

Коментари

Al zl p 2o11g ot 80g ( преди 1 година )
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна