IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
България
16:00 | 4 март 2023
Обновен: 19:16 | 22 юни 2024

Гешев от Баку: България е мост между Източна Европа и Централна Азия

Главният прокурор се запозна с работата на ГД „Антикорупция“ и Следствената служба на Азербайджан

По материала работи: Слав Велев
Гешев от Баку: България е мост между Източна Европа и Централна Азия

Главният прокурор Иван Гешев и ръководителят на ГД „Антикорупция“ Назим Раджабов/Снимка: ПРБ

В рамките на официално посещение в Баку главният прокурор Иван Гешев, заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов и говорителят на главния прокурор Сийка Милева се запознаха с функциите и работата на Главна дирекция „Антикорупция“ и Следствената служба при Прокуратурата на Република Азербайджан.

Главният прокурор Иван Гешев и ръководителят на ГД „Антикорупция“ Назим Раджабов поставиха акцент върху специализацията на прокурорите, която е гарант за по-високата ефективност в противодействието на корупцията. Раджабов посочи, че в антикорупционната прокурорска структура на Азербайджан работят около 200 прокурори, които годишно разглеждат по около 600 дела, свързани с корупция, организирана престъпност и наркоразпространение.

Иван Гешев от своя страна представи структурата на българската прокуратура, както и основните компетенции на отделните прокурори. Главният прокурор подчерта, че подобно на азербайджанската ГД „Антикорупция“ в България до миналата година функционираше Специализирана прокуратура с почти идентична компетентност по противодействие на корупцията и организираната престъпност, но която е закрита с решение на парламента. Иван Гешев изтъкна, че това е станало въпреки добрите резултати и високата ефективност, които специализираното правосъдие е имало у нас. 

„Меморандумът, подписан между Прокуратурата на Република България и Главната прокуратура на Азербайджан, ще облекчи сътрудничеството между прокурорите на двете страни“, заяви при разговора с Назим Ражабов Иван Гешев. Главният прокурор каза още, че подписаният на 2 март меморандум между двете прокуратури превръща България „в мост между страните от Източна Европа и Централна Азия, което прави страната ни ключов фактор в защита на сигурността на Балканите“. 

В рамките на официалното посещение българската делегация разговаря и с Елмар Джамалов, ръководител на Следствената служба към прокуратурата на Азербайджан. Новата структура е заработила преди три години и това е довело до увеличаване на броя на магистратите. 

Пред българската делегация бе демонстрирана последно поколение високо технологична техника, която следователи и прокурори в Азербайджан използват в хода на провежданите разследвания - подводни дронове, специализирани устройства за прихващане на сигнали и запис на разговори, оборудване за оглед на местопрестъпления. В хода на срещата стана ясно, че следователите в Азербайджан, подобно на българските си колеги, разполагат с мобилни лаборатории за събиране на доказателства. 

Обсъдени бяха и предизвикателствата, които разследващите органи срещат при делата, свързани с трансгранична престъпна дейност и киберпрестъпност. Tова съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

Главният прокурор Иван Гешев изтъкна пред Елмар Джамалов, че една от предпоставките за успех в съвместната работа между институциите на отделните държави е изграждането на лични контакти, базиращи се на документи като подписания в четвъртък Меморандум за сътрудничество между прокуратурите на България и Азербайджан. 

Коментари

Новини Варна