IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
15:00 | 16 март 2023
Обновен: 22:34 | 17 април 2024

"Вредители за уволнение" - списък с магистрати бе открит в дома на обвиняем за ОПГ

Те са служители на закритите специализирани съд и прокуратура

По материала работи: Слав Велев
"Вредители за уволнение" - списък с магистрати бе открит в дома на обвиняем за ОПГ

Кадър: БНТ

Списък с имена на прокурори, съдии и следователи, озаглавен "Вредители за уволнение", е открит в дома на мъж, който е обвиняем за участие в престъпна група за изнудване и притежание на наркотици с цел разпространение. Магистратите са служители на закритите специализирани съд и прокуратура, като в списъка са уточнени и настоящите им длъжности.

Това стана ясно на пресконференция на главния прокурор Иван Гешев, директорът на НСлС Борислав Сарафов, директорът на ГД "Национална полиция" Атанас Илков и ръководителят на СГП Илияна Кирилова, предаде БНТ.

На 14 септември 2022 е образувано досъдебно производство след получен секретен доклад от служби за сигурност за организирана престъпна група, занимаваща се с пране на пари и данъчни престъпления. Впоследствие разследването е преквалифицирано за търговия с влияние и притежание на наркотици с цел разпространение.

Привлечени са двама обвиняеми. Човекът, у когото е намерен списъкът с магистрати, е с наложена мярка подписка и е напуснал страната. Той е привлечен като обвиняем за изнудване и притежание на наркотици с цел разпространение. Списъкът с магистрати е открит при последващо претърсване на дома му в началото на този месец.

"Като главен прокурор няма да позволя не само да се засягат сигурността и интересите на хората и на народа, но и на магистрати и съдебни служители от организираната престъпност - те да бъдат заплашвани, върху тях да се оказва натиск, върху вътрешните им убеждения, още повече върху дами и майки. Ще видите как симбиозата между криминални авторитети, осъдени лица и такива, издирвани от Интерпол, известни на обществото лица и организации заедно се борят срещу институциите и държавата в противоречие с интереса на хората", каза главният прокурор Иван Гешев.

Вторият участник - Д. Г. е с повдигнато обвинение за притежание на наркотици с цел разпространение. Той е в ареста и предстои въззивно производство пред Софийския апелативен съд. Той е осъждан за хулиганство, нанасяне на средна телесна повреда, участие в организирана престъпна група с опит измама. В началото на март, в дома му са намерени листа хартия с ръкописен текст, на който личи абревиатурата ВТБ и напечатан текст на английски (преводът е на прокуратурата):

На пресконференцията бяха пуснати и аудиозаписи от разговори на обвиняемия Д.Г., на които се обсъждат отстраняването на полицаи, главния прокурор Иван Гешев и отношения с хора от властта. В разговорите е намесен и Красимир Каменов - Къро.

"Може би виждате това, което медиите наричате "завладяната държава". И у мен възникват много въпроси, за които съм сигурен, че колегите от СГП ще направят всичко възможно да потърсят отговори. Видяхме на едно място ВТБ и големи цифри в милиони евро ръкописен текст. Ако ВТБ е руската банка, обект на санкции, която е била съдружник в КТБ - как това кореспондира със зловредното руско влияние и плащането от някои лица, посочени като Цецо от Белград, на лобисти - дали това не е работа на това зловредно руско влияние, които противоречат на нашите съюзнически ангажименти и евроатлантически партньори", каза Гешев.

Главният прокурор призова ДАНС да се намеси и посочи, че става въпрос за организирана атака на олигарси и мафията срещу държавните институции и държавата.

"Ще окажем пълно съдействие на магистрати, следователи и прокурори, които извършват следствени действия по всички дела и които към момента се чувстват заплашени по отношение на тяхното здраве и живот, така както е в текста на Наказателния кодекс. Смея да твърдя, че Софийска градска прокуратура към момента не е оказвано влияние на следовател и прокурор по отношение водене на дела и вътрешно убеждение. Ще подкрепяме това до края и ще извършваме действия за откриване на обективната истина. И ако има доказателства - за предаване на лицата на съд", каза Илияна Кирилова, ръководител на Софийска градска прокуратура.

Директорът на ГД "Национална полиция" Атанас Илков заяви:

"Няма да допуснем за пореден път тези лица, по този безпардонен начин, да си позволяват да влияят на разследванията, които се извършват от полицейските служители. И тези служители, които не са им удобни, да бъдат отстранявани със средства, придобити по незаконен начин".

Коментари

Новини Варна