IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
09:00 | 17 март 2023
Обновен: 10:13 | 18 април 2024

Църква почита св. преподобни Алексий

На 17 март по света отбелязват Деня на св. Патрик

По материала работи: Слав Велев
Църква почита св. преподобни Алексий

Днес православната църква почита паметта на св. преподобни Алексий, човек Божи. Рядкото прозвище "Божи човек" е дадено на свети Алексий заради неговата пълна отдаденост на Иисус Христос. Той изоставил дори невястата си пред олтара, за да изпълни в буквалност обещанието, което преди това от религиозна преданост дал на Бог да служи само на Него. Алексий десетилетия наред запазил в тайна истинската си самоличност и не разкрил на никого колко душевни страдания мълчаливо е претърпял в името на своя обет.

 

На 17 март имен ден празнуват Алеко, Алекса, Алексей, Алекси и Алексий. Честит празник на всички именици!

Днес по света се отбелязва деня на св. Патрик – патрон на Ирландия. Празнуват всички ирландци, където и по света да се намират, защото се смята за празник на ирландската душа.

Според легендата, денят на свети Патрик се отбелязва на 17 март, когато се смята, че е починал светецът. Патрик е посветил живота си на мисията за покръстване на ирландците, като използвал трите листа на детелината, за да илюстрира християнската идея за Светата троица.

В разказите за свети Патрик освен истина, има и много мистика и фантастика. Едно от вярванията е, че той възкресявал мъртви хора. Друго - че изнесъл проповед от едно възвишение и с нея пропъдил всички змии от Ирландия, където змии няма и никога не е имало. Макар първоначално да е бил католически празник, Денят на свети Патрик се е превърнал по-скоро в светски празник.

Коментари

Новини Варна