IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
08:15 | 20 март 2023
Обновен: 13:00 | 26 април 2024

Днес настъпва пролетта, празнуват хората със светлина в името

20-ти март e Дeнят на Земята, щастието, приказката и Франкофонията

По материала работи: Слав Велев
Днес настъпва пролетта, празнуват хората със светлина в името

Днес в 23:24 часа българско време настъпва астрономическата пролет през 2023 година. В деня на пролетното равноденствие, денят и нощта са приблизително равни по продължителност.

От днес пpoдължитeлнocттa нa днитe започва да нapacтвa нaй-бъpзo - c oĸoлo 2 минyти и 55 ceĸyнди от всеки следващ ден. В същото време в Южнoтo пoлyĸълбo нa Зeмятa зaпoчва acтpoнoмичecĸaтa eceн.

Денят на пролетното равноденствие се чества и като един от двата Дни на Земята, определени през годината — 20 март (пролетното равноденствие) и 22 април. Дни като днешния имат за цел да накарат хората да обърнат повече внимание на екологичните проблеми на нашата планета. Които започнаха да се изчистват постепенно след обявяването на пандемията от КОВИД 19 – въздуха се изчисти, водите също започнаха да се изчистват – явно, че природата си знае работата, а ние сме една малка брънка в цялата екосистема.

На 20 март православната църква почита паметта на св. мъченица Фотина. Имен ден днес празнуват Светла, Светлозара и Светлозар. Честит празник, бъдете здрави!

20 март е определен още за Международен ден на щастието. Денят се отбелязва за осма поредна година и е официално признат от ООН. Идеята на международната организация е да се декларира, че стремежът към щастие и благополучие е фундаментална цел на човечеството и трябва да бъде основна задача в работата на правителствата. Имайте предвид, че стандартните макроикономически показатели не отразяват нивото на благополучие на страната.

Според конституцията на Бутан от 2008 г., в страната има държавна комисия по брутното национално щастие. От февруари 2016 г. държавен министър по щастието има в Обединените арабски емирства. През януари 2017 г. департамент по щастието беше създаден и в индийския щат Мадхия Прадеш.

Днес се отбелязва и Международния ден на приказката, честван за първи път през 1991 г. в Швеция, като ден на разказвачите на приказки, но постепенно се разпространява и става по-известен като Международен ден на приказката. Днес по целия свят се организират многобройни събития, свързани с приказките и техните разказвачи.

На 20 март отбелязваме още Международния ден на Франкофонията – празник на френския език и култура, но и празник на ценностите мир, демокрация, права на човека, толерантност, солидарност, езиково и културно разнообразие.

Международният ден на Франкофонията се отбелязва в 70 страни по света – в 56-те държави, членуващи в Международната организация на Франкофонията и в 14-те страни наблюдателки.

Вече повече от 25 години нашата страна е редовен член на световното франкофонско движение.

Коментари

Новини Варна