IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
09:15 | 21 март 2023
Обновен: 22:11 | 25 април 2024

21 март е ден с много символика

Днес е Световен ден на поезията, гората, кукления театър, хората със Синдром на Даун и ден срещу расовата дискриминация

По материала работи: Слав Велев
21 март е ден с много символика

Първият ден от пролетта е определен за честването на множество празници.

Днес е Световният ден на гората. Той се отбелязва от 1972 г. в деня на пролетното равноденствие. 

21 март е определен още за Международен ден срещу расовата дискриминация. На тази дата през 1960 г. 69 демонстранти срещу апартейда в Шарпвил, ЮАР, са убити от полицията. Много от тях застреляни в гръб. Сред убитите има жени, има деца. 180 души са ранени. А в демонстрацията участват 7000 души. 

21 март е определен още за Международен ден на кукления театър. Този ден се посвещава на популяризирането и подкрепата на това изкуство - толкова любимо на децата. По този повод в почти всички театри в големите градове у нас и по света се организират куклени представления. По-късно в предаването, ще ви срещнем и с голямата българска актриса и режисьор Вера Стойкова, която ще разговаря с Кирил Аспарухов за последната постановка на Държавния куклен театър във Варна „Градинката на Пухчо“, която е посветена на пролетта.

21-ви март е и Международен ден на хората със Синдром на Даун. По този повод по цял свят днес хората обуват шарени чорапи, за да покажат, че светът е шарен и подкрепят хората с тази генетична аномалия!

В календара на ЮНЕСКО, дата 21 март е определена за Световен ден на поезията. Целта на този ден е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света и, както пише в декларацията на ЮНЕСКО, "да даде признание и сила на националните, регионалните и интернационалните организации за поезия".

Днешният 21 март е и празника на град Кюстендил, а с решение на Общински съвет-Кюстендил от 2011 г. този ден е обявен за почивен и неприсъствен на територията на общината.

Коментари

Новини Варна