IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
09:15 | 28 март 2023
Обновен: 12:14 | 25 април 2024

По-тежки наказания за джигитите на пътя от днес

Според експерти мярката няма да ограничи нарушенията, а само ще пълни още хазната

По материала работи: Слав Велев
По-тежки наказания за джигитите на пътя от днес

По-тежки наказания за шофьорите, ако нарушат правила за движение по пътищата, влизат в сила от днес 28 март. Промените са залегнали в Наредбата за контролните точки. Така общият брой контролни точки остават 39, но могат много по-бързо да се стопят.

Шофьори, при които е установен алкохол в кръвта между 0.5 и 0.8 промила, ще имат с 8 точки по-малко в талона си. За управление на МПС с алкохол от 0,8 на хиляда до 1,2 на хиляда ще се отнемат 12 контролни точки. При повторно нарушение броят на отнетите точки ще е 20.

При отказ от тест за алкохол и наркотици – 15 контролни точки; за движение в лентата за принудително спиране – 10 контролни точки; за движение в платното за насрещно движение – 15 контролни точки; За превишена скорост с над 50 км/ч в населено място санкцията ще бъде 18 точки, а за системно шофиране по този начин наказанието ще е 26 точки; За говорене по мобилен телефон без hands free ще ни взимат 8 контролни точки.

С 3 точки повече ще се отнемат при неправилно изпреварване, създаващо опасност за движението. Ако бъде хванат шофьор в аварийната лента на магистрала, ще губи 10 точки, а с 5 точки повече ще се отнемат за движение в насрещното платно. Затягат се и санкциите при използване на телефон без хендсфри, при шофиране без колан или липса на каска за мотористите, както и при неправилно преминаване през жп прелез.

Според пътни експерти мярката няма да ограничи нарушенията. „Това, че ще ти вземат книжката и колата, не е нещо, което би стреснало българина“, твърди Диана Русинова. Йонко Иванов пък смята, че завишеният брой точки, които ще ни отнемат, ще доведат до пълнене джобовете на адвокати и полицаи на пътя. Иванов предупреди, че има места, на които шофьорите могат да се простят с книжката си за нула време.

Коментари

Новини Варна