IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
08:45 | 1 април 2023
Обновен: 12:39 | 18 април 2024

1 април е - ден за шеги, размисъл и птици

Православната църква почита паметта на св. мъченик Аврамий Български

По материала работи: Слав Велев
1 април е - ден за шеги, размисъл и птици

1 април е дата натоварена с много символика, а тази година денят е определен у нас и за ден за размисъл, по повод предстоящия в неделя пореден предсрочен парламентарен вот в България.

Датата 1 април е определена за Ден на хумора, шегата и лъжата. Празникът е международен, а в България е свързан с различни суеверия, като например това, че за да имате късмет през цялата година, трябва да излъжете поне веднъж днес и вас да ви излъже някой, но това трябва да стане до обед. И както Чудомир обичал да казва: "Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се засмели нито веднъж", така че весел 1-ви април!

Съвсем не на шега 1 април 1916 г. е денят, който изчезва от българската история. Тази дата става известна, като изчезналият ден в България, когато през 1916 година посредством закон се взима решението след 31 март 1916 г. да не следва 1 април, а 14 април 1916 г. Това се дължи на приемането на Грегорианския календар, заради необходимостта България да унифицира календара си с този на своя военен съюзник Германия.

След тридневни спорове законът За въвеждане на Григорянския календар е приет на 14 март 1916 г. (понеделник) от 17-тото народно събрание. Обнародван е на 21-ви март, а промяната е вписана в неговия член 1 (от общо 6). Още в началото на закона обаче присъства парадокс, който законодателят не е съумял да избегне. Законът започва с думите „От първий априлъ“ 1916-а г., а това означава, че законодателят се е позовал на дата, която няма да съществува. Въпреки че България официално приема Григорианския календар през 1916 г., Православната църква в страната продължава да се води от Юлиянския календар чак до 1968 г. От този момент църковните празници променят своите дати и започват да се празнуват по новия стил, а подвижните празници, като Възкресение Христово и всички свързани с него празници, се честват според Юлиянския календар т.е. по стар стил.

На 1 април православната църква почита паметта на св. мъченик Аврамий Български. Днес имен ден празнуват всички, носещи името Аврам, което от еврейски означава баща на мнозина. Честит празник!

 

На 1-ви април отбелязваме още Международния ден на птиците, който се празнува по цял свят още от 1906 г. Птиците нещо което обичаме и на което се възхищаваме още от най-дълбока древност. На тях дължим някои от най-използваните човешки изобретения, като крилата и формата на летящите ни машини, циповете на дрехите, които използваме всеки ден, птиците стоят и в основата на цялата наука аеродинамика.

Коментари

Новини Варна