IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
08:30 | 2 април 2023
Обновен: 00:47 | 19 април 2024

Днес е Международният ден на детската книга

На 2 април отбелязваме и Световния ден на информираност за аутизма

По материала работи: Слав Велев
Днес е Международният ден на детската книга

Днес е Международният ден на детската книга. Отбелязва се в цял свят и има над 50-годишна история. Датата съвсем не е избрана случайно, защото на 2 април преди 215 години в Одензе се ражда датският писател Ханс Кристиан Андерсен. Определянето на специален празник на книгата за деца има за цел да вдъхне любов към четенето у най-малките и да обърне вниманието на обществото върху книгите за малчугани и литературата за деца като цяло. Ето, днешният ден е един хубав повод да създадем едни добри и полезни навици на нашета деца, като ги пренесем в света на книгите.

На 2 април отбелязваме и Световния ден на информираност за аутизма. Информираността е средство, чрез което можем да променим живота на аутистичните личности и семействата им като създадем за тях по-толерантна и приемаща среда. В рамките на инициативата по света и у нас емблематични сгради ще бъдат осветени в синьо.

В ИСТОРИЧЕСКИ ПЛАН

На 2 април през 2004 г. с издигане на българското знаме в Брюксел бе обявено присъединяването на България към НАТО. Днес, 16 години по-късно, ще се проведе първата в историята на Алианса видеоконференция на министрите на външните работи от страните-членки на НАТО, която ще се проведе вместо отмененото заседание на Северноатлантическия съвет на 3-4 април. Основна тема на разговор ще бъде борбата срещу коронавируса.

Отново на днешния ден, но през 2005 г. светът се сбогува с папа Йоан Павел II, който почина на 84-годишна възраст.

Коментари

Новини Варна