IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
09:12 | 6 юни 2015
Обновен: 07:04 | 21 февруари 2024

Съдът разрешил 597 подслушвания за година

Националното бюро за контрол на СРС констатира драстични нарушения за 2014-а

По материала работи: Златина Добрева
Съдът разрешил 597 подслушвания за година

Само за година съдът е разрешил 597 пъти следене, подслушване и наблюдение по искания на МВР, ДАНС и прокуратурата заради подозрения в шпионаж. Това става ясно от доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) за дейността му през 2014 г. В съда от години няма нито едно дело за шпионаж, не са известни и разследвания за това престъпление, пише "Сега".

Най-много СРС-та са били използвани за разкриване и доказване на престъпления, свързани с наркотици - 1232, което е 29% от всички разрешения. На второ място е разкриването на организирани престъпни групи - 880. Изненадващо веднага след тях се нареждат исканията и разрешенията за използване на СРС срещу 597 заподозрени шпиони. Чак след това идват разрешенията за престъпления, свързани с акцизни стоки, кражби, пране на пари и т.н.

През м.г. са дадени общо 7604 разрешения за използване на СРС (5604 по първоначални искания и 2000 за продължаване на срока). Те са ползвани по отношение на 4202 души. Като цяло през последните години се отчита намаляване - и на разрешенията, и на обектите.

В доклада обаче има унищожителни критики. "Нарушенията са многобройни, съществени и допускани по цялата верига органи, ангажирани с прилагането на СРС", гласи основният извод. Бюрото констатира, че "контролът по изготвяне на исканията и по прилагането и използването на СРС е принизен, недостатъчно обективен и ефективен". Не са пощадени и съдилищата, които дават разрешенията за използване на тези средства. Според Бюрото при "даването на разрешения председателите и зам.-председателите на съдилищата проявяват безкритично, формално и незаинтересовано отношение". Изреждат се и множество текстове от закона, които са били нарушавани през годината както от тези, които са искали използване на СРС, така и на тези, които са давали разрешенията.

Например в 17 случая МВР е искало използване на СРС за престъпления, свързани с бягство от затвора. Те обаче се наказват леко и затова законът не дава право за тях да се ползват СРС. Установени са и 6 случая на искания за подслушване за подбудителство към дискриминация, за насилие на етническа основа и за неплащане на данъци в големи размери, за които също не е предвидено ползване на СРС. Засечено е следене спрямо преводач на граждански договор, което също противоречи на закона. Някои искания са аргументирани с несъществуващи текстове от НК.

Има случай, при който по искане на ДАНС два месеца са използвани СРС-та с цел "да се установи самоличността на ползващия комуникатора". Лицето е било установено и името му предадено на агенцията. Въпреки това от ДАНС са поискали и получили разрешение за ползване на СРС още четири месеца отново в търсене на самоличността. Според Бюрото това поставя въпроса каква е била всъщност целта - да се установи лицето или да се контролира неограничен кръг хора.

Констатирани са и 184 нарушения на закона при постановяване на разрешенията, които са дадени от съда. Най-много те са при искания, в които се сочат множество престъпни състави. В доклада е посочена разработката "Червей", без да се назовава. Става дума за разрешение, дадено от Софийския градски съд, за много по-дълго от разрешеното време - цели 300 дни. Проблеми са констатирани и при режима на унищожаване на получена и неизползвана информация от СРС.

Бюрото излиза с остри критики и към прилагащите СРС-та органи - ДАТО и аналогичната дирекция в ДАНС. Само те имат право да прилагат подслушване, следене и останалите оперативни способи.

Бюрото е работило по 27 жалби на граждани, като в 4 случая е установено неправомерно използване на СРС спрямо тях. 4 преписки още не са приключили.

Коментари

Новини Варна