IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
12:16 | 6 април 2023
Обновен: 16:09 | 23 април 2024

Дават по 70 лв. за Великден само на най-бедните пенсионери

С празничната добавка ще се облажат тези с пенсии под 504 лева

По материала работи: Слав Велев
Дават по 70 лв. за Великден само на най-бедните пенсионери

Служебният премиер Гълъб Донев/Снимка: АРХИВ

Служебният кабинет реши да бъдат изплатени по 70 лева за Великден в подкрепа на пенсионерите, чиито пенсии за април без добавките и компенсациите към тях са под линията на бедност - 504 лева. Това обяви на брифинг служебният премиер Гълъб Донев.

В тази група попадат близо 1 002 000 души. В тази група попадат хората с пенсии за осигурителен стаж и възраст, тези с инвалидни пенсии за трудова дейност; хора с пенсии за нетрудовата дейност, които се изплащат за сметка на държавния бюджет, включително и наследствените пенсии от починал родител. В групата попадат и пенсионерите, които получават социална пенсия за старост, социална пенсия за инвалидност, както и пенсионери с пенсии от Учителския пенсионен фонф.

Това са повече от половината пенсионери в страната, посочи премиерът.

Добавките ще бъдат изплатени по банков път или чрез пощенските станции на страната в началото на следващата седмица.

Средствата са в размер на 72 милиона лева.

"Депутатите от 48-ото Народно събрание ограничиха възможностите за финансиране на извънредни разходи от служебното правителство, което е основната причина да сме затруднени при намирането на нормативна възможност за осигуряване на необходимия ресурс от бюджета за великденски добавки към пенсиите. Разбираме, че голяма част от пенсионерите се намират в затруднено финансово състояние. Добавката към пенсията е вид социална подкрепа за най-уязвимите. Не е част от пенсията и не зависи от осигурителния принос. Принципът в ЕС е социалните мерки да бъдат насочени към най-уязвимите групи в обществото. Без съмнение това за възрастните с пенсия под линията на бедност", заяви в началото на брифинга Гълъб Донев.

Коментари

Новини Варна