IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
11:20 | 29 април 2023
Обновен: 07:52 | 27 април 2024

Просещата бременна украинка събира подкрепа в интернет

Бежанката обаче отказва помощ

По материала работи: Слав Велев
Просещата бременна украинка събира подкрепа в интернет

Снимката е илюстративна

Просещата бременна украинка събира подкрепа в интернет от няколко седмици. Тя се подвизава по крайните спирки на метрото в столичния квартал "Люлин". За случая сигнализираха редица софиянци в социалните мрежи в интернет. Те сигнализират, че са видели жената да проси на различни места в града, но предимно край една от метростанциите.

Димитър Атанасов е един от публикувалите в мрежата апел за помощ. Той описва нейната история. Оказва се, че и други хора са опитвали да помогнат. По думите им, тя е отказвала.

„Мили хора, помагайте!

Вчера от полицейското управление в Люлин е изпусната жена от Украйна, бременна, в тежък шок. Не говори, но чува и реагира. С помощта на специалист от Държавната агенция за бежанците е разпитана. Не са успели да разберат как се е добрала до България изобщо. В родината си е живяла с родителите и съпруга си. Заклани са пред очите ѝ от най-човеколюбивата армия от освободители от нац*зма, подчинена на най-благия световен лидер.

Намерена е вчера да проси на една от софийските метростанции. Виждана е поне още веднъж - на тази на Софийския университет. Няколкото души, които са я съзирали, твърдят, че обикнновено е в поза на колене и с протегнати напред длани. Според очевидците изглежда чиста и спретната. Името ѝ е Катя. Възраст - 30-35 години.

Трогателно е, че според разказа на служителката, която е установила контакт с нея, тя желае да остане в България, а на всяко споменаване на Украйна или опит за достигане до информация за дома, родното ѝ място или близките ѝ, изпада в плач. Споделя с рисунки, подобни на детинско изкуство, за избитите си близки. Давам цялата налична информация с намерение тя да послужи за установяване на контакт на онзи, който би попаднал на нея.

Моля всички, помогнете да я намерим, за да бъде подслонена и да роди детето, което носи. Ако някой попадне на нея, опитайте да я заговорите учтиво на руски. Тя по всяка вероятност няма да отвърне с думи, но ще реагира. Не я повеждайте в каквато и да е посока, силно стресирана е и се плаши лесно. Застанете до нея, снимйте я с телефона си и ми пратете снимката, а аз мигновено ще я препратя на онзи компетентен човек от бежанската администрация, който знае езика ѝ и има компетенциите да се справи с толкова болезнена ситуация. Номерът ми е 0887 225359.

Моля всички, нека сторим възможното, за да помогнем на тази бедстваща жена. Тя е избрала да дойде при нас в търсене на спасение за разкъсаната си психика и детето си, което никога няма да види баща си, баба си и дядо си, освен на снимка.

Войната не е само мъртви тела, писъци на ранени, кръв, превръзки, шевове, патерици и протези. Не е само физически осакатени хора. Насилието се отразява на най-уязвимите. Крехките са първите жертви на агресията. Къса се първо тази зона на личността, която е най-деликатна.

Благодаря от цялото си сърце на всеки, който би откликнал на този зов за помощ. Моля, препубликувайте го в колкото може повече групи, свързани с избягалите от Украйна в търсене на живот, здраве и нормалност.

А онзи, който донесе тази беда в Украйна, лидерът на руската държава - нему се полага само едно: справедлив процес в Хага и дълъг престой зад решетките. За него и за всичките му подизпълнители. Пожелавам на всички тях за целия период в пандиза да не бъдат посетени от нито един близък. Нека съпрузи, съпруги, деца, внуци и други да се срамуват дори от факта, че някога са се докосвали до подобни злодеи!“

„Същата е, но разказа има изменения. Тя е с още 2 деца и майка ѝ в България. Събира пари да отидат към Германия и не желае институционална подкрепа, в това число настаняване,“ коментира Аделина Банакиева.

„Вчера е закарана в полицейското управление в Люлин. Извикали са веднага служител от Агенцията за бежанци и са попаднали, за щастие, на точния човек. Не е говорила, общували са трудно и с рисунки, подобно на контакта с травмирано дете. Не е опитвала да бяга. Уговорката е била да я задържат до днес сутринта, защото вчера действието се е развило в късните часове на работния ден. Докато се установи контакт с нея и се получи някаква информация, е станало 19:00 часа. Днес е трябвало да я поемат от агенцията, но полицаите снощи са ѝ дали пари и са я пуснали да се нахрани, а тя не се е върнала. Полицията, дали ни трябва или не, все не върши нищо, а когато все пак понечи, резултатите са тъкмо наопаки,“ допълва авторът.

„Да, накратко, още преди 15-тина дни, след седмица търсене, я намерихме и предложихме топъл дом, всичко необходимо за спокоен живот и приятелска среда, за нея и децата, в ПРЕГРЪДКИ ОТ БЪЛГАРИЯ, но тя отказа. Помощ ѝ бе предложена от още една организация след това, пак така, помощ бе предложена и от БЧК, но също отказва. Нейната една цел е да отиде в Германия или Белгия, за да получава системно помощи за 3-те си деца (и четвъртото на път). И най-вероятно ще тръгне скоро. Дори в раговорите обеща да не проси повече, но няколко дни по-късно започна пак.

Има сега квартира, храна, пари, тя, децата и мисля майка ѝ, която е с нея. Имам и снимки, но едва ли е уместно да ги споделям във Фейсбук. За съжаление не можем да помогнем на хора, които не искат помощ, за радост тази жена НЕ е крайно нуждаеща се. П.П. Тези истории с близките, които са загинали, ами по-скоро НЕ са верни,“ написа Никола Рахнев.

Коментари

Новини Варна