IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
12:00 | 7 май 2023
Обновен: 03:43 | 2 май 2024

Спомени от старите ленти: Вижте как Чарлз III пи ракия и игра хоро край Варна (СНИМКИ)

Преди 20 г. краля на Великобритания обядва с 19-те жители на село Прилеп

По материала работи: Слав Велев
Спомени от старите ленти: Вижте как Чарлз III пи ракия и игра хоро край Варна (СНИМКИ)

Снимки: Getty Images, Архив БТА - Красимир Кръстев, Архив "Чифлика Чукурово"

Новият крал на Великобритания Чарлз Трети е бил два пъти на посещения в България в качеството му на престолонаследник – през 1998 г. и 2003 г.

За първи път принц Чарлз посещава България от 6-и до 8 ноември 1998 г. Посещението е официално и е по покана на президента на България Петър Стоянов. 

Второто официално посещение на принц Чарлз е от 13-и до 14 март 2003 г. по покана на президента на България Георги Първанов. През втория ден от визитата си Чарлз посещава етнографския комплекс "Чифлика Чукурово" в добричкото село Прилеп, припомня Про Нюз Добрич.

Високопоставените гости пристигат по обедно време и са посрещнати с хляб и сол. Кортежът на британския престолонаследник пристигна пред вратите на комплекса в 12.54 ч., 4 минути по-късно те са затворени. Момиче в народна носия поднеся хляб и сол на високия гост. Той е придружаван от Иван Станчов и областните управители на Добрич и Варна Иван Иванов и Яни Янев. С Чарлз е и ген. Димитър Владимиров.

Собственикът на "Чифлика Чукурово" Данчо Йорданов е подготвил за височайшото посещение програма с участието на танцов ансамбъл "Добротица" от Добрич и състав "Победа", който да покаже автентичен фолклор.

Престолонаследникът се запознана с условията на живот в едно автентично българско село - с неговата култура и традиции, запазени през годините. Голям интерес у него предизвиква експозицията в Етнографския музей, където принц Чарлз се потапя в битовата атмосфера на 19-и век. След това той обядва с жители на село Прилеп. Домакини на Чарлз са 19 селяни от селото, най-младият от които на 67 години, а най-възрастният на 84 години. Всички - и дядовци, и баби са преминали през скенер заради засилените мерки за сигурност.

Специалното меню от 25 гозби, приготвено от шеф Веселин Шарков, включва разнообразни ястия от типичната българска кухня - баница, катък, кьопоолу и чеверме.  От всичко предложено обаче Чарлз бил изключително впечатлен от българската. Отпива от нея от традиционни керамични чаши. 

Коментари

Новини Варна