IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
13:00 | 11 май 2023
Обновен: 00:04 | 1 май 2024

ДПС приветстват инициативата за оставка на главния прокурор (ВИДЕО)

На България ѝ отива да има жена премиер, заяви Йордан Цонев

По материала работи: Слав Велев
ДПС приветстват инициативата за оставка на главния прокурор (ВИДЕО)

Снимка: Десислава Кулелиева/БНТ

"Ключовата ми дума за днешната среща е диалог - само с диалог между парламентарните групи по конкретни приоритети в краткосрочен и средносрочен план можем за заявим какво е необходимо за България, за българите и затова имаме нужда най-напред от работещо правителство, носещо отговорност", каза Мария Габриел в началото на срещата с представители от ДПС, предаде БНТ.

Тя разговаря с всички партии, без "Възраждане", в търсене на подкрепа за съставяне на кабинет.

Заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев поздрави Габриел за номинацията и каза:

"На България ѝ отива да има жена министър-председател в този труден момент. Ние от ДПС имаме такъв принцип - когато има да се свърши важна и отговорна работа, се обръщаме към жените от ДПС".

Още в началото на разговорите Габриел подчерта, че през изминалите 14 години е работила и е постигала резултати с немалка част от представителите на ДПС. Заяви как заедно ясно са отстоявали евроатлантическата ориентация на България и са работили за това решенията на политиците да носят полза на хората.

Повтори, че екипът ще бъде обединен около трите А - амбиция, авторитет и ангажимент.

Очерта 10-те приоритета:

На първо място работещо правителство и изход от политическата криза. Това означава нормализация на работата на институциите, каза тя.

Следват: стабилизиране на публичните финанси и приемане на бюджета, правосъдна реформа - приемане на основните закони, механизъм за разследване на главния прокурор, реформа в КПКОНПИ и в далечен план конституционна реформа, за което се изисква много работа от МС, НС и Министерство на правосъдието.

Габриел потвърди заявката си за искане за освобождаване на Гешев.

Сред приоритетите са също справяне с инфлацията и ръста на цените, влизане в еврозоната, преодоляване на двугодишното закъснение по ОП, ПВУ, програмата за развитие на селските райони. Подобряване на сигурността на българските граждани - битовата престъпност, войната по пътищата, членството в Шенген. Ускоряване на участието на България в програмите свързани с модернизацията на страната - в сфери наука, иновации, образование, стратегически сектори свързани с цифровия и зеления преход, включително дигитализация на публичния сектор. Ключово за модернизацията на страната са инвестициите в младите хора, каза Габриел.

Девети приоритет са региони - на място да се търсят решения, които да носят полза на хората в ежедневието, което изисква преодоляване на регионалните различия чрез целенасочени действия.

Десети приоритет - опазване и подобряване на здравето с активни здравни политики. Активно участие на България в борбата с раковите заболявания - иновативна медицина.

По отношение на приоритетите Йордан Цонев заяви, че голяма част от тях са и приоритети на ДПС. По отношение на искането за освобождаване на главния прокурор, каза, че приветстват инициативата, защото има натрупано напрежение в обществото. "За тази тема имате нашата пълна подкрепа", каза Цонев.

Заяви, че е впечатлен от трите А-та и изречението за различията.

Първите поканени – коалиция „Продължаваме Промяната“ – „Демократична България“ не дойде на срещата. Вчера те помолиха срещата да бъде в петък заради отсъствието на съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев.

По-рано тази сутрин номинираната за премиер Мария Габриел представи приоритетите си. По думите ѝ ключовата дума на днешните срещи ще бъде диалог между парламентарните групи.

"Първото, което ще направи министърът на правосъдието в моето правителство, е да внесе пред Висшия съдебен съвет искане за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт", каза тя.

Коментари

Новини Варна