IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
10:30 | 15 май 2023
Обновен: 11:07 | 30 април 2024

БСП пита партийци за подкрепа на кабинета "Габриел" (ВИДЕО)

Това става след лидерска среща в парламента, на която присъстваха председателите на ГЕРБ и БСП - Бойко Борисов и Корнелия Нинова

По материала работи: Слав Велев
БСП пита партийци за подкрепа на кабинета "Габриел" (ВИДЕО)

Кадър и ВИДЕО: БНТ

Националният съвет на БСП ще се събере утре, за да организира вътрешнопартийно допитване дали социалистическата партия да подкрепи номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел.

Това стана ясно след лидерска среща в парламента, на която присъстваха председателите на ГЕРБ и БСП - Бойко Борисов и Корнелия Нинова и кандидатът за премиер Мария Габриел.

В началото на разговорите Мария Габриел представи визията си за експертно правителство, което да работи с ясно очертани приоритети, програма и срокове за мандат и попита БСП дали биха подкрепили такова правителство.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори, че социалистическата партия е категорично "за" необходимостта от работещо правителство като изтъкна, че неотложна задача пред него е приемането на бюджета за тази година.

Очерта, обаче, общите виждания и различията между двете партии.

От БСП се обявяват категорично за присъединяване на страната към Шенген и активирането на средствата по Плана за възстановяване и развитие. Подкрепят и провеждането на съдебно реформа.

"Съдебната реформа - ама смислена - със задълбочена промяна в законите, ако трябва - промяна в Конституцията. Сменяме Гешев, за да сложим Пешев не е съдебна реформа", посочи тя.

Именно при бюджета обаче, е едно от различията във визиите на ГЕРБ и БСП, посочи Нинова.

"Ние не споделяме виждането дефицита да е под 3% с цел сега и веднага да се влезе в еврозоната. За нас това е много рязко орязване на разходи, а и при тези нива на инфлация и дефицит е ясно, че 2025 няма да приемем еврото, особено за сметка на най-бедната държава в ЕС. Да помислим дефицитът да е между 4% и 4,5% - можем ли да балансираме бюджета в полза на хората?", попита Нинова.

Мария Габриел отговори, че има възможност 2024 дефицита да се свие и под 4%.

Коментари

Новини Варна