IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
10:15 | 15 май 2023
Обновен: 08:56 | 29 март 2024

НА ЖИВО: Гешев скъса оставката си

Главният прокурор дава изявление в Съдебната палата

По материала работи: Слав Велев
НА ЖИВО: Гешев скъса оставката си

Кадър: БНТ

"Като главен прокурор съм работил само и единствено за България, за българските граждани и тяхната сигурност. Може да съм допускал грешки и това е нормално", заяви Иван Гешев броени дни, след като номинираната от ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел, а после - и шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, поискаха предсрочното му отстраняване.

Мотивът за искането на обвинителите от ВСС е тежко нарушение на служебните задължения от страна на Гешев. Предложението беше подкрепено и от прокурори на Апелативната прокуратура – София.

„Главният прокурор, бидейки пострадал и бъдещ свидетел евентуално, по това дело, си е позволил да разпореди посещение на местопроизшествието на лице, което няма отношение към извършването на съществени действия и без одобрението на наблюдаващия прокурор”, заяви Георги Кузманов, вносител на искането. Коментарът му е повод опита за атентат срещу главния прокурор, извършен на 1 май, и последващите действия по разследването.

Коментари

Новини Варна