IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
15:08 | 15 май 2023
Обновен: 00:36 | 29 април 2024

Президентът връчи първия мандат (ВИДЕО)

Мария Габриел прие папката от Радев

По материала работи: Слав Велев
Президентът връчи първия мандат (ВИДЕО)

Кадър и видео: БНТ

Месец и половина след изборите - първият проучвателен мандат вече е в ръцете на ГЕРБ-СДС. Президентът Румен Радев връчи папката за съставяне на правителство на Мария Габриел, издигната от партията на Бойко Борисов за премиер.

„Поемам с отговорност проучвателния мандат. Господин президент, искам да ви благодаря, че Вие и президентската институция сте гаранция за спазването на върховния закон на България - Конституцията”, обяви пред държавния глава Габриел, предаде NOVA.

Коя е Мария Габриел

Мария Габриел е на 43 години. Родена е в Хаджидимово, близо до Гоце Делчев. Завършва езикова гимназия, а после - френска филология в Пловдивския университет. Специализира политология в Бордо, Франция. Бащината ѝ фамилия е Неделчева. През 2012 г. се омъжва за Франсоа Габриел и приема неговата фамилия.

За първи път попада в Европейския парламент през 2009 г., когато е избрана за евродепутат в листата на ГЕРБ и става част от групата на Европейската народна партия. През 2014 г. е избрана за заместник-председател на групата на ЕНП. Пост, който заема три години, когато става еврокомисар по цифровата икономика, под председателството на Жан-Клод Юнкер. В последната Комисия на Урсула фон дер Лайен Мария Габриел е еврокомисар по иновациите, културата и младежта.

Преди мандата

Преди да получи първия мандат, в търсене на подкрепа, Мария Габриел проведе серия от разговори с парламентарно представените формации - „Продължаваме Промяната - Демократична България”, ДПС, БСП и „Има такъв народ”. На срещите не бяха поканени от „Възраждане”.

Какво предстои

По конституция първият мандат се връчва на най-голямата политическа сила, в случая това е ГЕРБ-СДС. Те имат седем дни за съставяне на кабинет. Ако мандатът не бъде изпълнен или не получи подкрепата на Народното събрание, следва вторият - който отива при „Продължаваме Промяната - Демократична България”.

Коментари

Новини Варна