IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
16:00 | 19 май 2023
Обновен: 11:56 | 27 март 2024

Откриват туристическия сезон на празника на к.к. „Св. св. Константин и Елена”

Министър Илин Димитров представи отчет за свършеното през втория си мандат пред Комисията по туризъм в Народното събрание

По материала работи: Слав Велев
Откриват туристическия сезон на празника на к.к. „Св. св. Константин и Елена”

На 21.05.2023г., от 11:30ч., в Aquahouse hotel & SPA, к.к. „Св. Св. Константин и Елена“ ще се проведе официалното откриване на туристически сезон ЛЯТО 2023. 

Тази година то ще премине и под знака на тържествените чествания по случай 115-та годишнина на най-стария черноморски курорт в България – „Свети Свети Константин и Елена“, които се провеждат с подкрепата на Министерството на туризма и община Варна, започват от днес, а кулминацията им ще е в неделния ден. 

От 19 до 21 май ще има богата съпътстваща програма за гражданите с концерти, улицата на готвачите и забавления за малки и големи. 

Празникът на 21.05 ще започне в 9:30ч. с  тържествена Света Литургия и водосвет в манастир „Св. Св. Константин и Елена“.

Официалното откриване на ЛЯТО 2023 се провежда под патронажа на министрите на туризма и на външните работи на Република България в присъствието на широк кръг от гости, официални лица, министри, народни представители, Дипломатическия корпус, представители на органите за местно самоуправление и браншови организации.

След официалното откриване се очаква и брифинг на министъра на туризма д-р Илин Димитров.

Тази година първият български курорт празнува своята 115-та годишнината. Тя ще бъде отбелязана с 3-дневна богата културна и кулинарна програма,  която за започва от днес, заяви в студиото на Дарик изпълнителният директор на „Св. Св. Константин и Елена Холдинг” Елена Косева.

„Вече посрещнахме първите гости и имаме добри записвания за летния сезон. Искаме да се асоциираме като целогодишна дестинация. Последните години предлагаме предимно висококатегориен продукт със спа пакети. Акцентът ни е върху спа и медицинския туризъм. Възстановява се и конферентният туризъм. Хората имат нужда от контакти, въпреки че онлайн комуникацията спестява разходи. Разчитаме много на културния и спортния календар на Община Варна”, заяви Косева.

По време на празненствата за годишнината на „Св. св. Константин и Елена” паркирането в курорта ще бъде безплатно. 

Министърът на туризма д-р Илин Димитров беше изслушан на първото заседание на Комисията по туризъм в Народното събрание. По искане на народните представители той представи годишен отчет на Министерството на туризма. На заседанието бе разгледан и бюджетът за туризъм, предвиден в Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2023 г., внесен от Министерския съвет на 28 април, представен от заместник-министъра на финансите Людмила Петкова.

Министър Димитров отчете, че всички задачи, които си е поставил като служебен министър, са изпълнени. “Поставихме си 18 приоритета, свършихме всички 18”, заяви той. Министър Димитров подчерта, че туризмът е сериозно недофинансиран и застава твърдо зад стъпаловидно увеличение на бюджета за реклама, както и зад ставката от 9% ДДС в туризма, тъй като тази мярка е изсветлила бизнеса и е удвоила декларираните постъпления и съответно, внесените данъци от ресторантьорите.

Ето и основните акценти от отчетеното пред народните представители от служебния министър по време на заседанието на Комисията по туризъм:

Регистриран е най-успешният зимен сезон, откакто се води статистика – туристите са с 23% над сезон 2019/2020 г. и 25 % над миналогодишния, въпреки неблагоприятните климатични условия през тази зима. Според данни на  СОТ/UNWTO  България е сред най-добре възстановяващите се след пандемията държави – на шесто място в света по "най-добре представяща се държава” за първото тримесечие на 2023 спрямо 2019 и на 10-то по приходи в туризма.

Подсигурен е успешен летен сезон 2023 г., като очакваният ръст е от около 5 % спрямо предковидната 2019 г.

България е удостоена с наградата „Дестинация на Балканите за 2023 г.“ на изложението ITB в Берлин през март 2023, като имаше отличие и лично за министър Илин Димитров.

След множеството скандали България вече печели награди за визията на щандовете – организирано беше представянето на страната ни на 12 международни туристически изложения, като броят на съизложителите надхвърли 235. Активната работа на бизнеса там помогна много за възстановявянето на сектора.

Подготвено беше домакинството на страната ни на 68-а сесия на Регионална комисия Европа на СОТ в периода 31.05–02.06.2023 г. Това ще даде възможност българският туристически продукт да бъде представен пред изключително широка и професионално ориентирана аудитория – министри, държавници, представители на бизнеса, на академичните среди и др. Същевременно, по време на срещата ще се извърши изборът на новите членове на Изпълнителния съвет на СОТ за периода 2023–2027 г., като България е кандидат за едно от овакантените 4 места. 

Подкрепен беше Регламентът на Европейския парламент и на Съвета относно събирането и споделянето на данни във връзка с услугите за краткосрочно настаняване под наем и за изменение на Регламента на Европарламента и на Съвета относно събирането и споделянето на данни във връзка с услугите за краткосрочно настаняване под наем и за изменение на Регламент (ЕС) 2018/1724 за целите на постигането на общ подход. Това ще допринесе за изсветляване на дейността и защита на лоялната конкуренция.

Беше разработена идейна концепция на Гаранционен фонд като елемент от националната защита срещу несъстоятелност на туристическите организатори в съответствие с Директива 2015/2302 на Европейския парламент и на Съвета относно пакетните туристически пътувания и свързаните пътнически услуги. Тя беше представена и обсъдена с националните сдружения на туроператорите и туристическите агенти. Работи се вече по втория етап – формулирането на модел на самия Туристически гаранционен фонд. Това ще доведе до преодоляване на проблемите с обезпечаването на дейността на туроператорите и по-добро гарантиране на интересите на гражданите.

Подобри се информираността на туристическия бизнес за възможностите за финансиране с европейски средства чрез съвместни срещи и активна работа с министъра на иновациите и растежа. В резултат от добрата ни координация, сектор Туризъм е застъпен като приоритет в няколко тематични области  на ИСИС 2021-2027 г. и по обявената програма за ВЕИ в предприятията по НПВУ.

Служебният кабинет на Министерството на туризма успя да свърши работа за 2 години в рамките на 8 месеца – категоризирани бяха над 1400 туристически обекта със забавени и изтекли категоризации. Само за последните два месеца са извършени почти 150 категоризации и сертифицирания. Без тях хотелите щяха да затворят и нямаше да е възможно да сключат договори с туроператорите.

Над 20 плажа бяха отдадени под наем с участие на службите като наблюдатели на търговете. Предприетите действия за осигуряване на публичност и прозрачност при провежданите процедури по отдаване под наем на морски плажове чрез засилване на вътрешните контролни механизми и осигуряването на наблюдатели от ДАНС, КПКОНПИ и МВР доведоха до повишаване на доверието в работата на МТ и до защита на правилата на свободната и лоялна конкуренция. Наблюдава се тенденция на значителен ръст на направените предложения за годишни наемни цени, като за някои обекти са предложени цени, надвишаващи в пъти определените минимални.

В резултат от засилената контролна дейност по плажовете през предходния служебен мандат, се подобри координацията и взаимодействието с концесионери и наематели на морски плажове, като преди лято 2023 г. МТ подготви и започва масирана информационна кампания за стриктно спазване на изискванията на концесионните и наемните договори, като самите концесионери и наемателите заявиха готовност да работят за подобряване на качеството на услугите по плажовете. Има и рекорден брой плажове със сертификат" Син Флаг".

Съвместно с Министерство на здравеопазването беше осигурена адекватна и бърза медицинска помощ по българското Черноморие и през предстоящия летен сезон 2023 г. бе намерено трайно решение на един съществен проблем по българското Черноморие като беше подписан многостранен меморандум за сътрудничество между заинтересованите ведомства, няколко морски общини и УМБСМП „Н. И. Пирогов“ ЕАД.

Провежда се кампания за засилено сътрудничество със специализираните училища по туризъм (организирани са срещи в редица градове в страната – Търговище, Стара Загора, Варна и др.) за решаване на спешните въпроси с дефицита на подготвени кадри за туризма.

МТ ще подпомогне финансово осъществяването (съвместно с гимназиите по туризъм, университетите, НПО сектор и бизнеса) на 28 състезания по туризъм – по едно във всеки един областен град. 

Защитен е интересът на потребителите на туристическата услуга, като бяха прекратени регистрациите на 101 туроператори без задължителната застраховка през предходния служебен мандат, а за периода февруари – април 2023 г. по същата причина беше заличена регистрацията на още 98 туроператори. Същевременно са регистрирани 17 туроператори и туристически агенти.

Беше създадена безупречна координация и взаимодействие между МТ, КЗП, ИА “Автомобилна администрация” и Областните дирекции на МВР, сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ по реализирането на контролната дейност – проведени бяха 8 проверки на ГКПП за нелоялни практики и „нелегални екскурзии“, като проверките ще продължат през цялата 2023 г. Браншът изказа многократно благодарността си от тази инициатива на МТ и продължава да я оценява изключително позитивно.

Най-важното – екипът на Министерството на туризма се опита да върне нормалността в работата на Министерството и секторът да усети, че в лицето на министерството има добър партньор, който работи за развитието му, подчерта служебният министър по време на изслушването. 

Министър Димитров призова народните представители за реформи в туризма със стабилно парламентарно мнозинство, за които е настъпило време, след като може да се каже, че браншът вече се възстанови след кризата, предизвикана от световната пандемия.

Комисията по туризъм не одобри представения от МС бюджет за туризъм в проектобюджета.

Коментари

Новини Варна