IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
15:30 | 5 юни 2023
Обновен: 03:13 | 29 април 2024

КТ „Подкрепа” иска 6% от БВП за образование и 30% по-високи заплати за учителите

Структурите на синдиката във Варненско са се увеличили с 26 за последните 4 г., а общият им брой надхвърля 160

По материала работи: Слав Велев
КТ „Подкрепа” иска 6% от БВП за образование и 30% по-високи заплати за учителите

Снимка: Община Варна

Конфедерация на труда „Подкрепа” ще настоява за вдигане на учителските заплати с 30 на сто, считано от 1 януари 2023 г. Това заяви във Варна Юлиян Петров, председател на синдикат „Образование” към Конфедерацията, предаде Дарик. Той отбеляза, че искането на синдикатите е за образование да се отделят 6 % от БВП, вместо сегашните 4 на сто.

Изследване сред учителите показва, че над 50 на сто от тях са готови за ефективни стачни действия и други вид протести. На първо място искат промяна на планове и програми, на второ – промяна на Закона за предучилищното и училищното образование, на трето място вече мислят за новите заплати, посочи Петров. Tой изрази надежда за увеличението на учителските възнаграждения да се постигне споразумение с новите министри на финансите и образованието.

Проф. Галин Цоков би бил един достоен министър, заяви Петров по адрес на  номинирания за министър на образованието и науката в правителство на „Продължаваме промяната - Демократична България“ и ГЕРБ-СДС с втория мандат.  „Той е човек от гилдията и със сигурност има много добра експертиза  в системата. Надявам се да е по-смел, да слуша правилните хора – най-вече учителите, които знаят какво трябва да се променя, и от там насетне да се стигне до едни очаквани от десетки години промени в системата на образованието”, коментира Петров.

„Визията на образованието би трябвало да бъде не само създаване на успешни ученици, а и да създава добри хора, които да могат да живеят в общности, но и да зачитат различието на другия, да са по-малко агресивни и да могат да живеят заедно, подкрепяйки се. Това е всъщност нещо, което забравяме като визия на световното и на българското образование. Ако това го променим, ще имаме със сигурност много повече успехи”, изтъкна синдикалният лидер.

„За голямата промяна ни трябва смел министър, смели администратори, но и смели депутати, които да променят закона, защото последните промени миналата година далеч не бяха най-важните - да деполитизираме учители, които не са никак политизирани, и всъщност да говорим кога ще започнем да учим. Важно е как, а не какво учим”, заключи председателят на синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”.

Кметът на Варна Иван Портних поздрави участниците в XVII редовна отчетно-изборна конференция на КТ „Подкрепа“-Варна, която се проведе в морския град. 

„КТ "Подкрепа" не е просто синдикат, а активен социален партньор на Община Варна - символ на експертност, критичност и диалогичност. Доказателство за нашата активна съвместна работа през годините са подписаните колективни трудови договори в различни обществени сфери. Правим това, водени от общата загриженост за хората. Защото във времена на икономически кризи и политически сътресения, социалната защита на гражданите трябва да бъде приоритет“, каза кметът пред присъстващите. Домакин на форума бе Васил Василев, председател на Синдикалния регионален съюз на КТ „Подкрепа“ - Варна, а официален гост бе Ваня Григорова - икономически съветник на синдиката. 

През последните четири години структурите на КТ „Подкрепа“ във Варненско са се увеличили с още 26, като общият им брой вече надхвърля 160, каза Васил Василев. Последният мандат беше сравнително тежък заради множеството кризи, но въпреки това синдикатът е продължил да работи активно в региона, заяви още той. 

Коментари

Новини Варна