IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
09:00 | 8 юни 2023
Обновен: 15:23 | 28 март 2024

ВСС решава за Гешев

Магистратите заседават за първи път с новия правосъден министър. Ще бъде ли освободен предсрочно главният прокурор?

По материала работи: Слав Велев
ВСС решава за Гешев

Висшият съдебен съвет ще разгледа по същество двете искания за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. В понеделник кадровиците приеха двете предложения за освобождаване на Иван Гешев да се разглеждат в една обща процедура и допуснаха събирането на доказателства.

Първото искане е за нарушение на служебните задължения във връзка с разследването на взрива срещу кортежа му, а второто за изказване на Гешев, в което той нарича българските политици в цялост боклук.

Според Гешев мотивите за прекратяване на мандата му защитават интереси извън съдебната власт.

Главният прокурор не приема и че е нарушил служебните си задължения по отношение на разследването на взрива срещу кортежа му, тъй като на 1 май, когато стана инцидентът, той е бил заместван от Борислав Сарафов, а заповедта за това е била издадена още на 24 април.

В понеделник Гешев припомни, че е внесъл в Конституционния съд питане дали Висш съдебен съвет с изтекъл мандат е легитимен да работи, както и дали може да взима кадрови решения, и поиска производството да спре до произнасянето на съда.

Пленумът обаче прецени, че няма основание за това и реши да обедини двете производства. Днешното заседание започва в 09:30 часа.

Коментари

Новини Варна