IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
08:45 | 9 юни 2023
Обновен: 12:33 | 2 май 2024

Днес е Международният ден на архивите и приятелството

Навършват се 100 г. от Деветоюнския преврат

По материала работи: Слав Велев
Днес е Международният ден на архивите и приятелството

9 юни е обявен за Международен ден на архивите, отбелязва се от 2008 г. насам с решение на Международния съвет на архивите.

Днес Държавен архив – Варна ще отбележи празника с награждаване на „Приятел на ДА – Варна за  2022 г.“, „Читател на ДА – Варна за 2022 г.“ и „Дарител на ДА – Варна за  2022 г.“.

Празникът е част от Международната седмица на архивите, с която се отбелязват 75 г. от създаването на Международния съвет на архивите.

Награждаването ще се състои на 9 юни от 11 ч. в Изложбената зала на Държавен архив – Варна.

На днешния ден - 9 юни, отбелязваме и Международния ден на приятелството, обявен от Общото събрание на ООН. Идеята на Световната организация за стимулиране на дружбата между индивидите и народите не е случайна. Приятелството е благородното и спояващо чувство, способно да хвърли траен мост между държавите и различните култури за изграждането на един мирен и по-добър свят.

През нощта на 8 срещу 9 юни преди 100-години е извършен т.н. Деветоюнски преврат. Тогава армейски части под ръководството на Военния съюз с преврат отстраняват правителството на Българския земеделски народен съюз (БЗНС) начело с Александър Стамболийски.

 

Коментари

Новини Варна