IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
08:00 | 13 юни 2023
Обновен: 06:13 | 1 май 2024

Учениците от 7 и 10 клас се явяват на външно оценяване по БЕЛ

Над 117 000 седмокласници и десетокласници са на изпит днес

По материала работи: Слав Велев
Учениците от 7 и 10 клас се явяват на външно оценяване по БЕЛ

Над 117 000 седмокласници и десетокласници се явяват на националните външни оценявания по български език днес. Те ще полагат изпитите в училищата, в които учат, и се допускат до залите срещу документ за самоличност. Имат право да пишат само с черен цвят на химикалката.

От 9 ч. започва изпитът по български език и литература за близо 63 000 седмокласници. Той продължава 150 минути, а в теста има 26 задачи. В 11 ч. е началото на изпита по БЕЛ за над 54 000 десетокласници. Той съдържа общо 23 задачи и продължава 90 минути.

 

На 16 юни е националното външно оценяване по математика за учениците от седми и десети клас.

Резултатът от националното външно оценяване в седми клас се използва като балообразуващ елемент при приема на ученици в осми клас. Според промените в Наредбата за организация на дейностите в училищното образование от тази година учениците подреждат желанията си и в четвърти етап на класиране за прием след седми клас. 

С резултата от националното външно оценяване десетокласниците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втория гимназиален етап. Максималният брой точки на всеки от изпитите е 100, а резултатите ще бъдат обявени до 28 юни. 

През май се състояха държавните зрелостни изпити в 12-и клас и националното външно оценяване в четвърти клас. Резултатите от тези изпити вече излязоха през миналата седмица.

Коментари

Новини Варна