IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
15:20 | 13 юни 2023
Обновен: 03:23 | 30 април 2024

"Ева, която расте и се смалява" мъчи седмокласниците на матурата днес

Разказът е на фрийлансъра и копирайтър Иванка Могилска

По материала работи: Слав Велев
"Ева, която расте и се смалява" мъчи седмокласниците на матурата днес

Иванка Могилска

По разказа "Ева, която расте и се смалява" на Иванка Могилска писаха седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература. Учениците трябваше да напишат преразказ от името на неутрален разказвач на неизучаван художествен текст.

Тя е фрийлансър и копирайтър. Родена е на 5 юни 1981 година. Завършва режисура за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и връзки с обществеността в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

През 2004 г. година издателство „Жанет 45“ издава първата ѝ книга - стихосбирката „ДНК“. През 2007 г. от печат, отново от издателство „Жанет 45“, излиза втората ѝ книга - романът „Места за загубване“[3], с който Иванка Могилска участва в срещата на европейските романисти дебютанти по време на Международния фестивал на книгата в Будапеща през 2008 година.

В края на 2010 г. „Жанет 45“ издава третата книга на Иванка Могилска - стихосбирката „Иначе казано“.[5] По текстове от „ДНК“ и „Иначе казано“ Иванка заедно с Албена Баева създават интерактивния пърформанс „ДНК на думите“, който е представян многократно из цяла България, както и в Германия.

В края на 2013 г. „Жанет 45“ издава четвъртата книга на Иванка Могилска - романа „Внезапни улици“. По романа Иванка и Албена Баева създават пърформанса „Внезапни улици“. Албена Баева създава и кратък филм по книгата. Иванка Могилска е и копирайтър на свободна практика.Тя създава блог, в който дава съвети на свои колеги.

През 2017 г. е публикуван сборник на Иванка с кратки разкази - „Тая земя, оная земя“.[12] През 2022 г. е публикувана книгата на Могилска с детски приказки - „Шарени сапунени балони“.

В 7.30 часа тази сутрин в просветното министерство беше изтеглен Вариант 2, по който да работят седмокласниците. За 10-и клас вариант не се тегли. За трета поредна година изпитът по български език и литература е във формата "две в едно".

"Не очакваме да има някакви проблеми, надявам се да няма, децата да са спокойни, да им хареса това, по което пишат и да представят най-доброто от себе си", каза Евгения Костадинова, дирекция "Съдържание в предучилищното и училищното образование".

Първи за изпита си, който започна в 9.00 часа, дойдоха седмокласниците. Те решаваха тест от 25 въпроса и правиха трансформиращ преразказ на неизучавана творба.

Днес на изпит се яиха близо 63 000 седмокласници и над 54 000 десетокласници. Изпитът за 10-и клас започна в 11.00 часа. Учениците решават тест от 23 въпроса. Всички ученици полагат изпитите в собствените си училища, затова и организацията не е лека.

"Потоците влизат по различно време, през различни входове така че да не се пречи на изпитния процес", каза Нели Костова, директор на 32-ро СУ.

За да не се преписва има видеонаблюдение и над 19 000 квестори в цялата страна. Резултатите и от двата изпита ще станат ясни до 28 юни.

Целият разказ вижте ТУК

Коментари

читец ( преди 10 месеца )
абе тез от МО май са луде за уволнение! да го пратят тоз разказ в кравария и ще бъди награден !!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна