IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
14:35 | 16 юни 2023
Обновен: 22:19 | 28 април 2024

Борислав Сарафов е и. д. главен прокурор

Решението беше взето с 8 гласа "за" и 1 - "против"

По материала работи: Слав Велев
Борислав Сарафов е и. д. главен прокурор

Борислав Сарафов/Снимка: архив

Борислав Сарафов бе избран днес от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за изпълняващ длъжността главен прокурор. След като президентът издаде указа за освобождаването на Иван Гешев от поста, мястото му временно заема досегашният му заместник. 

Решението беше взето с 8 гласа "за" и 1 - "против". То подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в 14-дневен срок.

Процедурата по избора на нов главен прокурор ще продължи минимум 2-3 месеца

Минути след гасуването Сарафов заяви пред журналисти, че още днес ще предложи смяна на всички заместник-главни прокурори. 

"Не считам, че настоящите зам.-прокурори – без изключение, могат да бъдат отделени от г-н Гешев. След като той вече не е главен прокурор, те не могат да останат и да изпълняват длъжността си. Седейки до него на брифингите, които той даваше, вършейки и други неща, които са ми служебно известни, те нямат моралното право да останат заместник-главни прокурори", обясни Сарафов, цитиран от Нова.

По думите му той носи отговорност пред стотиците стойностни хора, които работят в прокуратурата. 

"Смятам, че последният месец показа ясно нуждата от реформи. Прочетох това, което правосъдният министър Атанас Славов е написал във Facebook и съм абсолютно съгласен с неговите доводи за необходимостта от промени. Затова и първата среща, която ще инициирам, ще бъде именно с него. Ще обсъдим възможностите за това как да се помогне на прокуратурата да се изчисти от лоши практики - както от вътре, така и отвън. Прокуратурата трябва да се изчисти и от тези, които създават лошите практики. Не може г-н Гешев да го няма, но да останат „Гешевчетата по места”. Тоест тези, които подчиниха прокуратурата в интерес на бившия главен прокурор или на своя личен интерес, трябва да намерят интереса си другаде. Очаквам подкрепа от министъра на правосъдието", заяви още Сарафов. 

Коментари

Новини Варна