IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
16:45 | 17 юни 2023
Обновен: 11:23 | 29 април 2024

Жълт код за валежи и гръмотевици за Варна и още 6 области в неделя

Наводнения в Солун и Халкидики. В Сърбия обявиха бедствено положение

По материала работи: Слав Велев
Жълт код за валежи и гръмотевици за Варна и още 6 области в неделя

Графика: НИМХ

Жълт код за значителни валежи с гръмотевици в седем области е обявен от НИМХ за утре. Това са Силистра, Добрич, Разград, Търговище, Шумен, Варна и Бургас. Очаква се дъждовете да са предимно в следобедните часове. Там прогнозата е за количества на валежите между 20 и 25 литра на квадратен метър. В изолирани райони – до 35-40 литра на квадратен метър.   

Във Варна ще има значителна облачност. С прекъсвания ще превалява краткотраен дъжд, по-интензивно и на повече места около и след обяд. Възможни са гръмотевици, локално и градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от север и северозапад. Минимални температури от 15 до 20 градуса, максимални между 23 и 28. За Варна минимална температура 19, максимална 27 градуса. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода между 22 и 24 градуса.

Наводнен е 32-ри км на автомагистрала "Хемус", посока Варна. 

Изключително силните дъждове засегнаха зони в западната част на гръцкия град Солун, както и центъра му, заяви за АНА-МПА директорът на службата на гражданска защита за региона на Централна Македония Хараламбос Стергиадис. Той посочи, че обилните валежи са засегнали и района на Мудания на полуостров Халкидики, където е имало прекъсвания на електроснабдяването, а също и зоните на Полихни, Тумба и Диавата, предаде БТА.

Противопожарната служба е получила над 300 спешни обаждания в цяла Северна Гърция, включително Солун и Халкидики, във връзка с изпомпване на вода, отрязване на опасни дървета и транспортиране на хора до безопасни места. Няколко пътища в региона също са наводнени, блокирайки трафика.

В Сърбия обявиха бедствено положение.

Коментари

Новини Варна