IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
11:00 | 27 юни 2023
Обновен: 10:19 | 29 април 2024

МОСВ: Няма риск за чистотата на морската ни вода

Радиационният фон в Одеска област е в норма

По материала работи: Слав Велев
МОСВ: Няма риск за чистотата на морската ни вода

Купища боклуци почистиха от водата членовете на варненския морски клуб „Приятели на морето“ от буна "Траката"/Снимка: "Приятели на морето"

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ във Варна не индикират замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на инцидента с украинския язовир „Нова Каховка“. Това съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), което осигурява редовно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовира, разположен на река Днепър.

Преобладаващият в последните дни южен вятър потиска и насочва водите на реките Днепър, Днестър и Дунав – под и над делтата на река Дунав, в северно направление. От своя страна водата на река Дунав също потиска и насочва водите на другите две реки в северно направление. По този начин се забавя достигането на Днепровските води до териториалните води на България.

Резултатите от изследване на пробите, взети на 19 юни в българската акватория на Черно море – край бреговете на Дуранкулак, Шабла и Калиакра, не показват притеснителни данни.

В Дуранкулак превишения не са установени. Констатирани са незначителни превишения по показатели мед (Шабла и Калиакра), цинк и алуминий (Калиакра). Предвид данните за скоростта и посоката на морските течения към 19 юни, цитираните незначителни превишения не могат да се обвържат с инцидента с язовир „Нова Каховка“. Данните за другите изследвани метали са или под границата на определяне на метода, или под съответния стандарт за качество на околната среда.

По допълнителните показатели, въведени след инцидента, не са констатирани превишения Данните за радионуклидите цезий-137 и тритий са в процес на анализ. Оценка на тенденциите, свързани с установеното състояние на водите, може да се направи след натрупването на данни от минимум четири измервания

Радиационният фон в Одеска област е в норма. За това информира българското посолство в Киев в редовната си информация, изпратена до МОСВ. Министерството е в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море.

Мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма с оглед спокойното протичане на туристическия сезон, допълват от екоминистерството.

Коментари

Новини Варна