IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
10:40 | 7 юли 2023
Обновен: 15:32 | 29 април 2024

Искат забраната на шумни мотори и коли в градовете

Писна ни от тормоза, категорични са гражданите в петиция

По материала работи: Слав Велев
Искат забраната на шумни мотори и коли в градовете

Снимката е илюстративна/АРХИВ

Забрана на пистови мотори и шумни коли в градовете искат с петиция. Стартирах петиция за всички, на които им е писнало от тормоза, наложен от шумни модифицирани коли и форсиране на двуколесни МПС. За всички, които искат да могат да спят нощем. За всички майки, които искат денем да разхождат децата си необезпокоявани и нетормозени от гърмежи и излишен шум. За всички, които искат да си върнат нормалността, която в момента е в плен на шепа несъобразителни и незачитащи закона фенове на високите скорости.

Така Калоян Георгиев от Русе обяви стартирането на петиция в Мрежата, озаглавена "Забрана на пистови мотори и шумни коли в градска среда".

Според него България има и много по-сериозни проблеми за решаване, но това не означава да седим безучастно и да се примиряваме с всичко. Все от някъде трябва да се започне, а правото на спокоен сън на всеки гражданин е едно добро начало. И призовава: Подпишете и споделете петицията, за да си върнем правото на спокойствие, което заслужаваме.

Ето какво пише в самата петиция:

Всекидневно биваме тормозени от недобросъвестни граждани, управляващи двуколесни МПС. Тези хора живеят с усещането, че са над закона, тъй като в изключително редки случаи биват гонени и подведени под отговорност, заради безумната скорост и евентуалната опасност от ПТП по време на гонитбата. Шофьорите на мотори отказват да се съобразяват с установените правила и закони, не признават пешеходни пътеки и предимството на пешеходеца, карат в пъти с над позволената скорост в градски условия, форсират двигателите си и денем и нощем минавайки по главните улици, като заради високите нива на шум и резонанса след тях стартират аларми на коли и по този начин тормозят голяма част от съгражданите си, и не на последно място крият регистрационните си номера с редица чалъми, за да не могат да бъдат улавяни в престъпленията, които най-нагло извършват всекидневно.

Полицията няма възможността да санкционира, гони и хваща тези недобросъвестни шофьори, което поставя всички останали, които просто искат да се наспиват нощем, а денем да разхождат дечица в колички, в една изключително неизгодна позиция. Забелязва се тенденция доказано лоши шофьори да придобиват двуколесни МПС-та заради възможността да карат с високи скорости, да не спазват правила и закони необезпокоявани и дори не преследвани от органите на реда. Притежатели на пистови мотори много бързо схващат, че могат да престъпват всички закони за движение по пътищата безнаказано, и наглото и безотговрно шофиране става норма, и част от тяхното ежедневие. Тези хора често са агресивни, инвазивни и конфликтни личности, които смятат, че са богопомазани. В последно време всичко това ескалира до степен такава, че няма вечер в която да не ни буди форсиране на двигатели, а плача от стряскането на съседските деца вече е станало норма в почти всяко населено място. Положението е нагнетено и вече нетърпимо и заради модифицираните автомобили, които вдигат излишно много шум. 

Невъзможността на органите на реда да контролират и санкционират недобросъвестните водачи на двуколесно МПС налага крайната мярка тези превозни средства да бъдат забранени на територията на градовете така, както е било преди години. Нека тези шофьори имат право да карат пистовите си мотори само на писти, където могат да продължават да карат с несъобразена скорост, да форсират шумните си мотори, но да няма хора, които да притесняват денонощно. Нека водачите на модифицирани МПС-та с шум над позволените децибели също да нямат право да управляват шумните си коли в градски условия, а само на писти. Нека всички рали-ентусиасти, и привърженици на високи скорости бъдат принудени да карат само на полигони, писти и други места извън градските условия.

Тази петиция бе замислена като регионална, обхващаща само град Русе, но след разговори с познати и приятели се оказва, че проблема е много по-голям, оказва се, че проблемът е национален и само от нас зависи да си върнем нормалността, която заслужаваме.

Коментари

Гост ( преди 6 месеца )
До Kawasakizx9r гризвай ти дървото
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новия Ред ( преди 9 месеца )
Двуколесните Мотори трябва да се забранят, тези които ги карат да ги накарат /осъдят да садят дървета или друга обществено полезна дейност. Тези хора с пукащите коли и мотори са излишни. Най-голямото наказание за тях е да ги осъдят да направят нещо смислено без пари.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 2
p.penev1@abv.bg ( преди 9 месеца )
rate down comment 0 rate up comment 0
Съвестен гражданин ( преди 9 месеца )
rate down comment 1 rate up comment 3
Kawasakizx9r ( преди 9 месеца )
Като искаш тишина хващай гората
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 4 rate up comment 1
Dimitar radev ( преди 9 месеца )
А тези които искаме шумни двуколесни моторни превозни средства и шумни коли къде да се подпишем а и къде да подпишем з незабавното отстраняване на мрънкачите и движенията с патрулна скорост?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 10 rate up comment 3
didi33 ( преди 9 месеца )
rate down comment 0 rate up comment 5
Новини Варна