IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
15:20 | 8 юли 2023
Обновен: 10:21 | 27 април 2024

МО и Президентството в задочен спор за обещаното на Зеленски. Какво ще дадем?

Министерството на отбраната има пълната подкрепа от правителството за военната помощ за Украйна, посочиха от ведомството

По материала работи: Слав Велев
МО и Президентството в задочен спор за обещаното на Зеленски. Какво ще дадем?

Министерството на отбраната има пълната подкрепа от правителството за военната помощ за Украйна, посочиха от ведомството след коментар на вицепрезидента Илияна Йотова.

Тревожно е, че президентската институция манипулира общественото мнение с неверни внушения за военната помощ за Украйна и така подхранва кампанията по дезинформация, която се води срещу България. Това се посочва от пресцентъра на Министерството на отбраната (МО) във връзка с коментар относно изявление на вицепрезидента Илияна Йотова. Като подменя информацията за това, което страната ни е готова да предостави като помощ, с това, което Украйна иска от България, вицепрезидентът заблуждава обществеността, отбелязват от МО.

МО има пълната подкрепа от правителството за военната помощ за Украйна, определена с решение на Народното събрание. Подкрепата категорично няма да застраши боеспособността на българската армия и възможностите на държавата ни да се защитава, посочват от ведомството. България ще предостави боеприпаси, които са към края на своя ресурс, но са в годно състояние. Те са извън нормативите за поддържане на запаси и осигуряване на подготовката на армията.

Обръщаме внимание, че с днешния си опит да разклати стабилността на редовното правителство, вицепрезидентът насажда страх и разединява, вместо да обединява нацията, се казва още в съобщението на МО. 

Във великотърновското село Балван вицепрезидентът Илияна Йотова коментира пред журналисти, че критиките към президента и този огън срещу президентската институция целят да отклонят вниманието на българската общественост от това какво е поело българското правителство като ангажимент към президента Зеленски по време на срещата, която беше закрита за медиите. На изявленията в президентската институция медиите бяха поканени, докато при закрити врати се проведоха срещите с изпълнителната власт, уточни тя. По думите й различните мнения и позиции на министър председателя и министъра на отбраната от вчера показват, че определено има желание да се скрие нещо от българската общественост.

Коментари

Новини Варна