IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
15:40 | 12 юли 2023
Обновен: 10:02 | 27 април 2024

ГЕРБ изпреварва с близо 5% ПП-ДБ, ако изборите бяха днес

Центърът за анализи и маркетинг дава 6,3% потенциален актив на движението на Гешев

По материала работи: Слав Велев
ГЕРБ изпреварва с близо 5% ПП-ДБ, ако изборите бяха днес

Ако тази седмица се провеждаха извънредни парламентарни избори ГЕРБ би спечелила с 24,9%, ПП-ДБ биха получили 20,4%, "Възраждане" - 13,8%, ДПС - 12,8%, БСП - 8,6%.

Това показват данните от социологическо проучване на "Център за анализи и маркетинг" на Юлий Павлов. Според изследването ИТН на Слави Трифонов е под чертата с 3,5%.

43,2% от анкетираните смятат, че правителството на Николай Денков се справя "по-скоро неуспешно". Обратно, кредит на кабинета дават едва 31,2%.

Центърът за анализи и маркетинг за първи път измерва и електоралния потенциал на евентуална нова партия на Иван Гешев, който вече обяви създаването на гражданско движение "Справедливост за България". Данните сочат, че Гешев тръгва с потенциален актив от 6,3%, без още да е учредил партия. От тези 6,3% твърдо решени да гласуват за бившия главен прокурор са 1,2%, а 5,1% заявяват, че е възможно да пуснат вота си за него.

45,7% не одобряват начина, по който Гешев бе освободен като главен прокурор, докато 34,3 го одобряват. В същото време 66,7% одобряват принципно уволнението на Гешев.

62,9% от анкетираните обаче не одобряват и избора на Борислав Сарафов за временен главен прокурор. Според 73% от българите е важно най-после да бъде избран нов състав на Висшия съдебен съвет, който работи с изтекъл мандат.

Първи по доверие сред политиците категорично е президентът Румен Радев с 41,2%, следван от Мария Габриел с 38,3%.

Изследването е проведено със собствено финансиране на Центъра сред 1021 пълнолетни български граждани чрез пряко стандартизирано интервю "лице в лице".

Коментари

Новини Варна