IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
08:00 | 18 юли 2023
Обновен: 15:46 | 29 април 2024

Отбелязваме 186 години от рождението на Васил Левски

Вижте програмата на честванията

По материала работи: Слав Велев
Отбелязваме 186 години от рождението на Васил Левски

Снимка: Черно море/АРХИВ

Днес се навършват 186 години от рождението на Апостола на свободата – Васил Левски. Той е роден в подбалканското градче Карлово. В много бедно семейство. Васил Левски е вечният критерий на поколения българи от Освобождението до днес, но някак си винаги неговите завети остават все така несбъднатата българска мечта. Въпреки, че и сега зад някои политици и държавници стои портретът на Левски, той е само декорация за техните доста спорни действия и решения. "Нашата работа зависи от нашите собствени усилия", "Народната работа стои над всичко", "Времето е в нас и ние сме във времето", "Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си". Това са само част от написаните мисли, превъплътени в действия от Левски. Затова, ако днес искаме да живеем в чиста, свята и свободна република , трябва всеки един от нас да следва и изпълнява завета на Апостола на българската свобода.

Във Варна и различни градове на страната ще има церемонии, с които отдаваме почит към героя на България.

Общоградското поклонение по повод 186 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски ще се състои в Алеята на Възрожденците в Морската градина във Варна. С военен ритуал в 9 часа ще бъдат пложени венци и цветя на паметника на Апостола.

Ритуал по повод рождението на Васил Левски ще се проведе и в Добрич. Началото е от 10 часа пред паметника на Апостола в центъра на града.

Карлово – родното място на Васил Левски е център на тържествата по отбелязването на 186 години от рождението на българския Апостол на свободата. Малко след 10 ч. сутринта ще бъдат посрещнати участниците в националния туристически поход от Плевен до Карлово "По стъпките на Апостола". По традиция вечерта от музей "Васил Левски" ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет, което с шествие ще бъде пренесено до площад "Васил Левски".В 21.00 часа пред паметника на Апостола ще се проведе тържествен митинг-заря. 

Коментари

Новини Варна