IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
17:00 | 18 юли 2023
Обновен: 17:58 | 28 април 2024

МРРБ прекрати всички обществени поръчки на служебното правителство за пътища

Малко преди и след като се заклех като министър, ме осъмни прозрачността на тези процедури за 4 милиарда лева, коментира Андрей Цеков

По материала работи: Слав Велев
МРРБ прекрати всички обществени поръчки на служебното правителство за пътища

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков/Снимка: МРРБ

Министерството на регионалното развитие и благоустройство прекрати обществените поръчки за 4 милиарда лева за ремонт и поддръжка на пътищата, подписани от служебното правителство с министър-председател Гълъб Донев, съобщиха от регионалното ведомство. Оттам обясняват, че информацията е публично достъпна в Централизираната автоматизирана информационна система "Електронни обществени поръчки"  (ЦАИС ЕОП). 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков разпореди одит на тържните процедури веднага след стъпването му в длъжност т.г. Поводът за одита, както Цеков се изрази, е публикация в медиите и: "Съмнителното забързване на процедурите, които са приключили малко преди и след като се заклех като министър, ме осъмни в прозрачността на тези процедури за 4 милиарда лева".

По време на изслушване пред комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление миналата седмица, Цеков каза още: "Проверката установи, че и по осемте обявени обществени поръчки за възлагане на нови договори за текущ ремонт и поддръжка са налице ограничителни критерии и изисквания, чрез които се създават предпоставки за незаконосъобразно, непрозрачно и неефективно разходване на публични средства". Той обаче увери членовете на комисията, които споделиха тревожност държавата да не остане без поддръжка на републиканската мрежа, че няма да има забавяне на дейностите заради обявяване на предстоящите търгове. По темата Цеков каза, че е сформирал работна група, която трябва да облекчи максимално тържните процедури.

"В момента се подготвят нови правила, по които ще се възложат нови обществени поръчки, така че да няма забавяне на дейностите. Целта е тържните процедури да се проведат по прозрачни критерии, в ситуация на реална конкуренция и в защита на обществения интерес", се казва още в изявлението на МРРБ. Министър Цеков ще представи новите правила на пресконференция идния вторник на 25 юли 2023 г. в 14:00 часа в ресорното министерство.

Коментари

Новини Варна