IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
13:00 | 23 юли 2023
Обновен: 11:38 | 28 април 2024

Балчик, Кранево, Оброчище и Рогачево грейват с нови лампи

Подменят уличното осветление с пари по Националния план за възстановяване и устойчивост

По материала работи: Слав Велев
Балчик, Кранево, Оброчище и Рогачево грейват с нови лампи

Снимката е илюстративна/ Веселин Николов/fixstay.com

Община Балчик подписа договор за енергийно ефективна модернизация на селищните системи за външно изкуствено осветление на гр. Балчик, с. Кранево, с. Оброчище и с. Рогачево“ по Национален план за възстановяване и устойчивост, съобщават от общинската администрация.

Предстои демонтаж на съществуващите осветители, проводници и кабели към тях. Старите осветители ще бъдат заменени с LED светлоизточници. Ще бъдат положени нови медни проводници, отговарящи на мощта на консуматора, както и изграждане на 2 фотоволтаични електроцентрали /PV общо 30 kWp/ за нуждите на уличното осветление с производствен капацитет 20000 kWh/год.

Инвестицията има за цел повишаване на енергийната ефективност чрез технологично обновление и модернизиране на системите за външно изкуствено осветление, собственост на Община Балчик в гр. Балчик, с. Кранево, с. Оброчище, с. Рогачево и да подобри условията на живот на населението.

В резултат ще се постигне не по-малко от 30% спестяване на първична енергия в системите за външно изкуствено осветление, обект на интервенцията. Очакваните енергийни спестявания след реализацията на проекта са в размер на 81,1% спрямо реалното базово енергопотребление през 2022 година по отчет. Срок за изпълнение на проекта 18 месеца. Бюджетът на проекта е 895 706.06 лв. 

Коментари

Новини Варна