IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
09:30 | 27 юли 2023
Обновен: 13:15 | 21 май 2024

Църквата почита св. великомъченик Пантелеймон

Честваме успението на св. Климент Охридски, както и свети Седмочисленици

По материала работи: Слав Велев
Църквата почита св. великомъченик Пантелеймон

На 27 юли православният календар чества sв. великомъченик Пантелеймон. Народът ни нарича този празник Пантелей пътник и Воден Пантелей. Названието Пантелей пътник идва от наблюдението, че на този ден прелетните птици започват да се събират на ята и да се готвят за дълъг път.

Воден Пантелей е свързан с поверието, че светецът св. Пантелеймон, на когото е наречен празникът, е господар на силните поройни дъждове и наводненията.

На днешния ден слепи и болни посещават лековити извори и обричат курбани за здраве, а жените не трябва да подхващат никаква работа, за да не се разболее някой от семейството.

Днес имен ден празнуват всички с имената Милчо, Милен, Милена, Милица, Добри, Добрин, Добринка, Пантелей, Панчо и техните производни. Честит празник на всички именици.

Шест века по-късно на този ден се упокоил от многото си трудове най-известният от учениците на славянските просветители свети Кирил и Методий - свети Климент, Охридски архиепископ. Изпратен от св. цар Борис I в югозападните български земи, той работил с изключителен успех, трудейки се денем и нощем за обучението на над 3500 свещеници и други служители на Българската църква. Според житието му, той, като нов апостол Павел, облагородил непросветения български народ и го извисил духовно, водил го по пътя на спасението. Заради неговия праведен живот скоро след кончината му на 27 юли 916 г. започнали да го почитат като светец.

А по-късно на този ден е установен съвместен празник на светите Седмочисленици - Кирил и Методий, и на учениците им Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

Коментари

Новини Варна