IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
09:30 | 31 юли 2023
Обновен: 11:42 | 29 април 2024

Богородични заговезни е! Църквата почита св. Евдоким Кападокийски и мъченица Юлита

Стара Загора отбелязва 146-ата годишнина от боевете за защитата на града

По материала работи: Слав Велев
Богородични заговезни е! Църквата почита св. Евдоким Кападокийски и мъченица Юлита

Днес са Богородични заговезни. От 1 август започват Богородичните пости, които продължават две седмици и свършват с големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица на 15 август.

На днешния ден се прави трапеза с обредна "заговезнишка пита", която се чупи, а не се реже. Ястията са блажни. В някои селища следващите три дни гладуват, за да се пречистят тялом и духом.

На 31 юли (Богородични заговезни) се заговява от месо и млечни продукти. Телесното самоограничаване по време на поста се изразява най-вече в избягването на обилно хранене, както и на вкусни и сладки храни. По строгостта на въздържанието от храна, Богородичният пост е по-лек от Великия (Великденския) пост, но е по-строг от Петровите и Рождественските (Коледните) пости.

Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и неготвена храна (сухоежбина). Във вторник и четвъртък - варени без олио/масло гозби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино. На Преображение Господне се разрешава риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, се консумира риба.

От този ден започват Богородичните пости, които продължават две седмици и свършват с големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица на 15 август. На този ден се прави трапеза с обредна "заговезнишка пита", която се чупи, а не се реже. Ястията са блажни.

В някои селища следващите три дни гладуват, за да се пречистят тялом и духом. Заговезни са църковни празници, отбелязвани в деня преди началото на период на пости.

На този ден Православната църква почита свети праведен Евдоким Кападокийски и на мъченица Юлита

Роден в Кападокия (Мала Азия). По времето на цар Теофил бил млад офицер във войската. Заради неговите необикновени добродетели царят го назначил за кападокийски воевода. Починал млад - на 33 години. Мощите му се оказали целебни. При гроба му в Цариград се извършвали всякакви чудеса.

В този ден почитаме и света мъченица Юлита, живяла в град Кесария в Кападокия. Нейното житие е описал св. Василий Велики, архиепископ на Кесария. От него разбираме, че праведната Юлита била вярна и добродетелна християнка. Но по нечестен начин неин алчен съгражданин заграбил имотите й. А когато Юлита подала жалба в съда, ответникът възразил, че не трябва да се гледа жалбата й, защото тя не почита техните божества, нито принася жертва пред статуята на императора. Съдията веднага уважил възражението и дори задължил Юлита да принесе жертва на идолите. Иначе я заплашвала не само пълна бедност, но и смърт. Въпреки всичко, Юлита предпочела да остане предана на вярата си и загинала на кладата. Това се случило на днешния ден през 304 г. при гонението срещу християните от император Диоклетиан.

Стара Загора отбелязва днес 146-ата годишнина от боевете за защитата на града

Днес в Стара Загора ще бъде отбелязана 146-ата годишнина от боевете за защитата на града по време на кръвопролитните сражения през 1877 година. Това съобщават на официалния сайт на местната администрация.

От 9:30 часа в знак на почит и признателност към героизма на загиналите за свободата едновременно ще бъдат поднесени венци пред Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на защитниците на Стара Загора 19 юли 1877 г., Паметник на загиналите във войните старозагорци, Паметник на участниците в Старозагорското въстание, Мавзолей – костница 19 юлий 1877 г., Паметник на загиналите българи и руси в Старозагорския и Джуранлийския бой 19/31 юли 1877 г.

Точно в 10:00 часа на мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“ ще започне тържествен общоградски ритуал със заупокойна молитва и поднасяне на венци и цветя в памет на знайните и незнайни защитници на града.

 

Коментари

Новини Варна