IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
10:20 | 2 август 2023
Обновен: 02:03 | 29 април 2024

Август е! Горивата традиционно скочиха в най-отпускарския месец

Цените на бензин, газ и дизел тръгнаха стремглаво нагоре, какво поскъпване да очакваме

По материала работи: Слав Велев
Август е! Горивата традиционно скочиха в най-отпускарския месец

Август е и горивата традиционно скочиха в най-отпускарския за хората месец. 

Това, което за момента може да се каже, че няма да видим цена на горивата от 3 лв. Възможното поскъпване може да бъде същото като досега - в рамките от 6 до 10 стотинки. Това заяви Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация пред бТВ.

Той посочи, че всичко се управлява от пазарните процеси относно цената на горивата. В последните години не е имало лятно поскъпване на цената на горивата, добави Бенчев.

По думите му повишаването на цените на горивата доста се е забавило, тъй като цената на суровия петрол поскъпнала отпреди няколко седмици.

Той изтъкна, че целият петролен бранш е чувствителен какво се случва на голямата геополитическа сцена. Това, което е видно от справките на ЕК за цените на едро е, че в съседните държави в Румъния и Гърция е с около 20-22 стотинки повече за литър. Едно премахване на дерогацията ще изравни цените от това, което произвежда "Лукойл" и това, което има в другите държави, каза Бенчев.

Той добави, че България без работеща рафинерия трудно ще се справи и ще настъпи доста сериозна криза на доставките на горива у нас.

Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива е скептичен, че увеличението на горивата може да е само от 6 до 10 стотинки, като е възможно да има цени на дизеловото гориво над 2.80 лв. Той увери, че няма никакъв проблем с доставките на горива. Горива има, но международната ситуация на пазара на горива е такава, че суровият петрол поскъпва, посочи Хаджидимитров.

Той отбеляза, че продажбите средно за периода са стандартни и няма отдръпване на клиенти заради предстоящото поскъпване на цената на горивата. В последните седмици цената на газа също е скочила с 20 стотинки. Природният газ ще се задържи на цена 1.20 лв. до края на месец август.

Коментари

Новини Варна