IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
16:00 | 2 август 2023
Обновен: 04:09 | 29 април 2024

Летище Бургас посрещна своя едномилионен пътник за 2023 г. с полет от Германия

На специална церемония пътничка на SundAir, която пристигна с цялото си семейство, беше изненадана с незабравими сувенири за спомен от аеропорта

По материала работи: Слав Велев
Летище Бургас посрещна своя едномилионен пътник за 2023 г. с полет от Германия

Снимки: Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт

На 2 август дойде най-дългоочакваният момент от годината за Летище Бургас – пристигането на пътник № 1 000 000 за 2023 г.!

Ивон Бекер, която кацна на „Най-слънчевото летище на Черноморието“, заедно със своя съпруг и двете им деца, с полет на авиокомпания SundAir от Германия, бе тържествено приветствана от редица официални лица, сред които: кметът на Община Бургас – г-н Димитър Николов, Главният изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД – д-р Франк Кванте, и директорът на Летище Бургас – Георги Чипилски.

Тя получи за спомен от „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД брандирани раница и куфар, както и множество сувенири, а от инкаминг агенция srl holiday service, която обслужва туристите на германския туроператор Shauinsland reisen, който е основен акционер в авиокомпанията SundAir, бе изненадана с ваучер за екскурзия с ВИП катамаран по Южното ни Черноморие.

Авиокомпания SundAir лети от 2019 г. до Летище Бургас, отчитайки вече пети пореден сезон до аеропорта, като беше една от малкото авиокомпании, която не прекъсна своите полети дори и по време на пандемията от COVID-19. За този период вече има отчетени над 300 самолетoдвижения и над 46 000 обслужени пътника от Германия до Летище Бургас.

През тази година трафикът на Летище Бургас се възстановява постепенно, като за периода януари – юли 2023 г. е отчетен ръст от +13%, спрямо същия период на миналата година, като всички Топ 10 пазари бележат ръст спрямо 2022 г.

За същия период (януари-юли) спрямо 2019 г. все още се отчитат нива от -39%, което се дължи, както на липсата на полети от ключови пазари като: Русия, Беларус и Украйна, така и на по-бавното възстановяване на някои от традиционните за входящия туризъм пазари като: Германия, Великобритания ,Израел и Чехия. За разлика от тях, за посочения период Полша отбелязва ръст на пътниците от +16%, спрямо 2019 г. Също така, още два централноевропейски пазара отбелязват ръст на полетите: Унгария и Австрия, които са с над 80% увеличение за този период.

През последните няколко години значително се увеличи делът на пътниците, превозени с нискотарифните авиокомпании, което след пандемията се наблюдава като тенденция в много европейски страни. През този сезон посрещаме полети от изцяло нови дестинации до Летище Бургас – Мадрид (Испания) и Грьонинген (Нидерландия), както и след повече от 5-годишна пауза бяха подновени полети от Шчечин (Полша), Каунас (Литва) и Падерборн (Германия). А вече е стартирала работата по привличането на нови маршрута догодина.

За да може трафикът да се възстанови до нивата от 2019 г., е необходима активна реклама на Българското Черноморие в основните пазари за входящ туризъм: Германия, Великобритания, Полша, Чехия и Израел.

Радваме се да посрещнем пътник №:1 000 000 в Бургас през 2023 г.! Това е голямо постижение! Правим всичко възможно да обслужим всеки пътник по най-добрия начин и да осигурим страхотен ваканционен старт. Що се отнася до цялостното развитие, трябва да направим много повече, за да привлечем повече туристи от международните пазари. Конкуренцията за привличане на туристи става все по-интензивна. Във „Фрапорт България“ правим всичко възможно да работим с всички партньори в туристическия сектор и Министерството на туризма, за да развиваме туризма по-успешно! Имаме атрактивен продукт, но той трябва да бъде познат в Германия, Великобритания, Израел и във всички наши настоящи и бъдещи пазари!“, заяви Главният изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД – д-р Франк Кванте.

Летище Бургас с нетърпение очаква да обслужи всички пътници и гости с характерното си високо ниво на качество на услугите и да осигурява спокоен престой на пътуващите!

„Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД е германо-българскa компания, която спечели концесия за управление на Летище Варна и Летище Бургас за 35 години. В съвместната компания, Фрапорт притежава мажоритарен дял от 60%. Компанията управлява и развива двете морски летища – врати към Българското Черноморие, предоставящи денонощно обслужване: Летище Варна в Североизточна и Летище Бургас в Югоизточна България. “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД се грижи за повишаване качеството на обслужване и цялостното изживяване на пътниците, обучението и повишаване квалификацията на служителите, обновяване на техниката, въвеждане на нови технологии, както и за разширяване и модернизиране на инфраструктурата. През 2022 г. Летище Варна и Летище Бургас посрещнаха близо 2 милиона пътници и обслужиха над 17 хиляди полета на 70 български и чуждестранни авиокомпании, изпълняващи чартърни и редовни полети до повече от 96 дестинации в Европа, Близкия Изток и Северна Африка. Във “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД във Варна и Бургас работят повече от 590 постоянни и над 230 сезонни служители.

Новини Варна