IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
16:09 | 3 август 2023
Обновен: 03:05 | 26 април 2024

Правната комисия гласува по-високи санкции за лека и средна телесна повреда

Депутатите отхвърлиха ветото на Радев върху Закона за съдебната власт

По материала работи: Слав Велев
Правната комисия гласува по-високи санкции за лека и средна телесна повреда

Снимка: БГНЕС

На извънредно заседание народните представители от Комисията по правни въпроси към Народното събрание приеха промените в Наказателния кодекс.

С гласовете на 19 депутати беше прието да се завишат санкциите за лека и средна телесна повреда. Народните представители приеха извършителят на средна телесна повреда да може да получи до 8 години затвор, вместо досегашните 6, както и да отпадне възможността за пробация при лека телесна повреда, предаде БНТ.

Освен това беше прието за лека телесна повреда да се предвижда до 2 години лишаване от свобода и увеличаване на глобата от 500 до 1000 лева, вместо сегашната - от 100 до 300 лева.

Народните представители също приеха гаранции за защита от домашното насилие в интимна връзка и включиха термина „интимен партньор“.

От групата на "Възраждане" също имаха предложения за промени в НК, сред които да се сложи минимум от 3 месеца на наказанието лишаване от свобода при лека телесна повреда, както и наказанието при лека телесна повреда да стане от три месеца до три година или пробация. Тяхното предложение също беше прието с гласовете на 16 депутати.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС подчерта, че дълбокото политическо противопоставяне няма място в залата, както и в самият законодателен процес. Тя призова депутатите да работят по експертно.

Марин Маринов от ГЕРБ-СДС каза, че има някой опасения по предложенията, но уточни, че според него те ще бъдат решени между първо и второ четене.

"Истинското заболяване е агресията в обществото. Смятам, че държавата трябва да обърне повече внимание на превенцията, не на генералната, а по-скоро върху една по-всеобхватна превенция в обществено-политическия живот", каза Маринов.

Емил Дечев, заместник-министър на правосъдието, посочи, че увеличението на размера на наказанието е един от начините, но не единственият механизъм за противодействие на престъпността.

Хамид Хамид от ДПС заяви, че НС има редица задължения, сред които да контролира всички независими органи, които не са част от правителството.

"Как гражданите имат контрол върху самата съдебна система? Ами с обществения контрол. Това поставя темата дали си струва НС да намалява присъствието си в тези органи, което пък позволява на тези органи да правят каквото си искат", коментира Хамид.

Добави, че според него на брифинга съдия Гьонева е изглеждала все едно се чувства ненаказуема.

 

равната комисия отхвърли ветото на Радев върху Закона за съдебната властС 13 гласа "за" Правната комисия отхвърли ветото на президента върху промените в Закона за съдебната власт. "Против" се обявиха двама депутати, а един гласува "въздържал се". Народните представители не проведоха дебат по мотивите на президента. Предстои гласуване и в пленарна зала.

По-рано Радев подписа указ за връщане за ново обсъждане в Народното събрание на Закона за допълнение на Закона за съдебната власт, приет на 21 юли 2023 г., с който се променя системата за случаен подбор на съдия по механизма за разследване на главния прокурор и се постановява допълнителен 6-месечен срок за избор на нов състав на Висшия съдебен съвет.

Коментари

Новини Варна